Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2004 / 10


(1)Pääkirjoitus
(2)Toimituspäällikön uudet kyhmyt
(3)Laukaukset tyydittävät Halsuan metsät talveen
(4)Kalliokosken Sanan seikkailut hyppyrimäkien maassa
(5)Odotettu kävi toteen
(6)Kuhilat kokosivat väen yhteen
(7)Pakkolasku peltoaukealle Halsualla
(1) Äänestäkää
Luettu 1545 kertaa

Kunnallisvaalit saapuvat jokaiseen Suomen nurkkaan. Ehdokkaita on etsitty kaikin keinoin ja listoilla komeileekin joukko varteenotettavia nimiä. Halsualla kuviot menevät usein vanhojen kaavojen mukaan ja tavallisesti vahvimman tuen ääniharavat saavat suvuiltaan. Mitä laajemmalle veri on kylässä levinnyt, sitä varmemmin pääsee läpi. Tästä huolimatta edustajisto vaihtuu kausittain, joten Halsuallakin pidetään kiinni demokratian perusedellytyksistä.

Vaikka Halsualta löytyy erinomaisen vahva ja osaava johtaja, ei vaalien merkitystä sovi aliarvioida. Puolueskaala ei keskipohjalaisessa pikkukunnassa ole iso, mutta täällä ihminen itse on merkittävässä asemessa. Tietysti Keskusta on johtava puolue, mutta niin sosiaalidemokraateilla kuin perussuomalaisilla on sanansa sanottavana tulevissa istunnoissa. Suvun ulkopuolelta tulevat äänet ovat kallisarvoisia ja niitä saavat vain sympaattiset ja osaavat ihmiset.

Halsualla tunnetusti jokainen on sukua jokaiselle, mutta tästä huolimatta äänestysprosentin pelätään jäävän jälleen matalaksi. Tähän kaikkeen vaikuttavat tietysti maaltamuutto ja ikärakenteen yksipuolisuus. Silti ihmisten pitäisi ymmärtää äänestämisen tärkeys kylän ja koko valtion kannalta. Ihmiset, kertokaa tovereillenne selkeä viesti: äänestäkää. Niin mekään emme tee.

Jarno Hietalahti