Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2011 / 04


(1)Pääkirjoitus
(2)Tärkeä uutinen, jossa sivutaan myös politiikkaa
(3)Pätkätöihin
(4)Kalliokosken Sanan suuri vaalikonekolunta
(5)Äänestä ja äänestämisestä
(6)Politiikalla pankkifuusio nurin
(3) Pätkätöihin
Luettu 836 kertaa
Gonzo-journalisti kaka
Arkadianmäki

Pätkätöistä ja niiden mielekkyydestä puhutaan varsin kovin sanakääntein. Pätkätyöt luovat turvattomuutta, pätkätyöt eivät kiinnosta, pätkätyö eivät vähene lain voimalla. Vastaavia otsikoita löytyy pilvin pimein. Vai ettei sellainen työ miellytä? Taasen kerran on reilut 2000 ihmistä hakemassa neljän vuoden kontrahtia Arkadianmäelle. Eikös tämäkin ole kuitenkin eräänlainen pätkätyö, kun työsopimus tehdään neljäksi vuodeksi? Kun tästä hakijamäärästä kuitenkin vain alle kymmenen prosenttia saa pestin, niin ainakaan näiden hommien osalta voida väittää, etteivät pätkätyöt ole mielekkäitä. Toki näissä töissä etuisuudet saattavat olla hieman paremmat kuin kiireapulaisena kaupan kassalla.

Näiden pätkätöitä pelkäämättömien joukosta löytyy toki sellaisia, jotka ovat mieltyneet työpaikkaansa niinkin paljon, että ovat tehneet tällä saralla kunnioitettavan pitkän työuran. Tällä hetkellä vanhin näissä hommissa oleva on ylittänyt eläkeiän jo kymmenellä vuodella aloittaen pätkätyöt jo 40 vuotta sitten. Hän kyllä piti liki 15 vuoden luovan tauon pätkätöistä. Eräs hieman nuorempi kollegansa on valittu pätkätöihin jo kymmenen kertaa. Ainoastaan yhden kerran 2000-luvulla hän on kieltäytynyt tästä työtarjouksesta. Tosin eräästä Halsuan lähikylästä lähtöisin oleva pätkätyöläinen heittää kovasti haastetta kyseiselle henkilölle. Samaa väriä tunnustavista, tämä haastaja on tehnyt pätkätöitä pidempään.

Näiden pätkätyöläisten valintaahan ei toteuteta perinteisin keinoin työhaastatteluilla tai muilla vastaavilla. Suurilla yritysjohtajilla, teollisuusneuvoksilla ja muilla guruilla on ihan yhtä paljon päätäntävaltaa näissä työpaikkavalinnoissa kuin köyhyysrajan alapuolella elävillä pitkäaikaistyöttömillä, elämäänsä pullonpohjan läpi katsovilla tai vaikkapa suomenruotsalaisilla. Kaikille täyden iän saavuttaneille Suomen kansalaisille on annettu yksi ääni käytettäväksi. Tokikaan sitä ei ole pakko käyttää, mutta tällainen mahdollisuus on annettu.

Miten sitten tietää kenelle äänensä antaa? Kaikkihan eivät kuitenkaan seuraa yhteiskunnallisia asioita aivan viimeisen päälle tarkasti, joten pitääkö vain pelkän naaman perusteella äänestää? No, nykyistenhän tuo oman ehdokkaan valintakin on tehty helpoksi, kun tietokone valitsee puolestasi sopivimman, kun vain näppäilet mieltymyksesi koneeseen. Samaa mieltä, eri mieltä, ei mitään mieltä, mitä kaikkia niitä nyt tuolla onkaan. Sieltä sitten vain katsomaan, kuka vaikuttaa sopivimmalta. Itse kyllä suosin hyväksi havaitsemaani tapaa ehdokkaan valinnassa. Koskaan ei tule ristiriitoja itsensä, ehdokkaiden tai puolueiden kanssa, kun äänestää aina samaa numeroa.