Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2011 / 07


(1)Pääkirjoitus
(2)Talkkaripolvi uudistuu
(3)Palloilukatsaus
(4)Museon kesä huipentuu
(5)Iloinen perhetapahtuma
(1) Pulloja keräämällä eläkeputkeen
Luettu 1425 kertaa

Vuosikausien vääntö panttitölkkien todellisesta yhteiskunnallisesta asemasta on saatu päätökseen. Veroviranomaiset ovat vahvistaneet, että pullojen keräämisestä saatavat tulot ovat veronalaista tuloa. Pullonkeruupiireissä tieto oli odotettu.

Aikaisemmin vallineen epätietoisuuden aikana panttipullojen kerääminen katsottiin alhaiseksi ja likaiseksi toimeksi. Pitkiä päiviä pullojen perässä urakoivat työläiset joutuivat häpeillen pyytelemään juomamiekkosilta, josko hylätyn tölkin passasi ottaa.

Nyt pullokeruun saaman myönteisen julkisuuden myötä asiat tulevat muuttumaan. Panttipallottelusta saadaan vihdoinkin arvostettu ja kunniallinen elinkeino. Samalla veroviraston on hyväksyttävä verovähennykseksi esimerkiksi keräystarkoitukseen hankitut muovipussit ja näppylähansikkaat.

Tärkeintä vahvistetussa verotuskäytänteessä on, että pullojen kerääminen on nyt käytännössä tunnustettava eläkeviraksi. Kerääjä voidaan luokitella yksityisyrittäjäksi, joka näin ollen on velvoitettu suorittamaan myös eläkemaksuja saamistaan tuloista. Tämän myötä vuosikymmenten palvelutyö pullojen parissa saa arvoisensa päätöksen eläkkeen myötä.
Jarno Hietalahti