Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2011 / 12


(1)Pääkirjoitus
(2)Kuluneen vuoden kertaus
(3)Huomenta
(1) Halsua siirtyy suoraan vuoteen 2013
Luettu 1225 kertaa

Perhonjokilaakson merkittävimpiin kuntiin lukeutuva Halsua aikoo päihittää alkavan vuoden haasteet omaperäisellä tavalla. Kylä jättää vuoden 2012 kokonaan väliin ja hyppää huomenna vuoteen 2013.

Pikaliito tulevaisuuteen on looginen siirros. Talousnäkymät vuodelle 2012 eivät ole erityisen mairittelevia ja Helsingin herrat huutelevat monennäköisiltä mäkiseuduilta kuntaliitosten välttämättömyyttä. Siirtymällä suoraan näin haastavan vuoden yli Halsua lakaisee ongelmat maton, sängyn, sohvan tai muun vastaavan kotitaloudesta löytyvän tuotteen alle.

Loikka palvelee samalla myös Halsuan maailmanvalloitussuunnitelmia. Ennusteiden mukaan valitsemallaan linjalla kunnasta voi tulla peräti maailman ainoa kylä. Jotkut Keski-Amerikassa elelevät Maija-nimiset henkilöt ovat jo kauan sitten luvanneet, että maailma tulee päätökseensä vuonna 2012. Jos tuleekin, Halsua on jo askeleen edellä ja immuuni mahdollisille maailmanlopuille.

Ilmeisistä hyödyistä huolimatta päätös aloittaa tulevaakin uudempi vuosi etuajassa on herättänyt ymmärrettävästi myös närää. Moni kyläläinen on esimerkiksi mennyt sijoittamaan rahojaan vuoden 2012 kalentereihin. Kuka korvaa nämä tappiot? Vai päivitetäänkö almanakat ilmaiseksi uudempiin?

Vaikeita kysymyksiä, joihin päättävän kerman on syytä suhtautua vakavasti.
Jarno Hietalahti