Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2012 / 02


(1)Pääkirjoitus
(2)PJL: Guggenheim Halsualle
(3)Halsua kääntyi kokoomuslaiseksi
(4)Kielimiehen opaskirja osa II
(5)Sääennuste
(6)Lapsilahjat taas haettavissa
(1) Kuntauudistus koettelee malttia
Luettu 1182 kertaa

Vanhoja kuntakarttoja ollaan heittämässä roviolle, kun valtiojohto on päättänyt runtata vanhat rajat uusiksi. Monilla lähiseutujen pikkukylillä ensireaktiot ovat vaihdelleet tyrmistyksestä vihaan.

Halsuallakin liitosaloitteisiin on suhtauduttu näennäisen vastahakoisesti. Kunta on esittänyt, että se pyrkii säilyttämään itsenäisyytensä hinnalla millä hyvänsä. Kyläläisretoriikassa kuntaliitoksista on keskusteltu pakkopullana, jonka hotkaisemisen myötä pienet kylät menettävät itsemääräämisoikeutensa.

Toistaiseksi Halsuan virallisten tahojen tarjoama bluffi on mennyt mainiosti läpi. Ensin pyydettiin yhdistymään Veteliin ja Kaustiseen, nyt jokilaaksoon tai jopa Kokkolaan. Asiat syvällisemmin ymmärtävät tahot seuraavatkin nyt, kuinka kauan kuntaisien pokerinaama pitää.

Pohjimmiltaan kysymys on siitä, havitellaanko vieläkin isompaa Halsuaa vai riittääkö kyläläisten tarpeisiin hieman alle 100 000 asukkaan kunta. Mikäli tässä vaiheessa tyydytäänkö alle kuusinumeroiseen väkilukuun, tulee uuden kaupungin nimeksi luultavasti Halsua. Parempaa on kuitenkin tarjolla.

Mikäli Halsualla päätetään jatkaa bluffaamista ja sen seurauksena valtion puolelta tehdään vieläkin parempia tarjouksia, voisi uuden liitoskeskittymän nimi olla jo Halsuan Suuriruhtinaskunta. Kun paikan väkiluku sitten mitataan sadoissatuhansissa tai jopa miljoonissa, kelpaa kunnanisien kohdata pääministeriä ja presidenttiä tasaveroisina.

Nyt tarjolla olevaan pöydällä olevaan ehdotukseen täytyy suhtautua maltilla.
Jarno Hietalahti