Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2012 / 06


(1)Pääkirjoitus
(2)Vehkeilijöitä Puolasta
(3)Juhannusta
(4)Urheiluriemu valtasi kyläläiset
(5)Naapurisopu koetuksella Kurkisuolla
(6)Kyläläisten kuulumiset nettipalvelusta
(7)50 vuotta raviriemua
(8)Kesämiehen kielivihko
(1) Uutta näkökulmaa kuntakentälle
Luettu 1464 kertaa

Kuntaliitoksia pykätään pakolla ja joidenkin mielestä turhan kovalla vauhdilla. Valtion johtoportaassa yhdistymiset on kaavailtu aivan turhaan karttoja ja maantiedettä kunnioittaen.

Halsuan olisi nyt aika lähteä pelottomasti kuntaliitosten polulle ja raivata valtakunnassa uusia polkuja. Kylä voisi napata miellyttävimmät liitoslaiset haluamistaan Suomen kolkista. Pelkkiä naapureita on turha näin globaalina nykyaikana kosiskella, kun tarjolla on paljon eksoottisempiakin vaihtoehtoja.

Kunta voisi monipuolistaa matkailuvalttejaan yhdistymällä esimerkiksi Lapin läänissä sijaitsevan Sallan kanssa. Tällä tavalla kylä saisi oman matkailukeskuksen ja Poropuiston. Toisaalta energia-alalle voitaisiin suuntautua kuntaliitoksella Imatran kanssa, jonka kuuluisasta koskesta pumpataan sähköä eri puolille maata.

Päättäjät jaksavat höpöttää työssäkäymisalueista, mutta tätä nykyä työt tehdään niin usein etänä, sikäli kuin joku nyt töitä viitsii tehdä. Näin ollen maantieteelliset rajoitteet eivät ole millään tapaa merkityksellisiä tässä suhteessa.

Lisäselvityksiä vaaditaan vielä sen suhteen, voiko Halsua yhdistyä ulkomaisten kuntien kanssa. Skånen alueelta voisi löytyä jokin passeli maatalouspainotteinen pikkukunta, jonka avulla Halsua vahvistaisi asemiaan maailman ohramarkkinoilla. Hyvä tästä vielä tulee.
Jarno Hietalahti