Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2004 / 12


(1)Pääkirjoitus
(2)Väkien luvuista
(3)Tuputusta
(4)Karaoke löysi uuden kodin
(5)Jyväskylän entiset suurajot siirtymässä Halsualle
(6)Suuronnettomuus Hietalahdessa
(1) Kriisinhallintaa ja nopeaa toimintaa
Luettu 1343 kertaa

Viime aikoina on julkisuudessa keskusteltu Suomen panoksesta EU:n sotilaallisten joukkojen suhteen. Erityisesti pohdintojen kohteena on ollut niin sanottujen nopean toiminnan joukkojen asema. Eräät tahot haluavat ohittaa YK:n nopeita päätöksiä vaativissa tilanteissa ja Suomen sisälläkin on ilmennyt erimielisyyksiä. Pääministeri ei halua jarrutella, vaan vaatii kehityksen kärjessä olemista. Presidentti sen sijaan on hiukan kyseenalaistanut joukkoihin menemisen mielekkyyttä. Halsualla linja on selvä.

Viime aikoina on nurkkien takana kuiskuteltu Halsuan omien kriisinhallintajoukkojen tehostamisesta. Kuten Hietalahden suuronnettomuuskin todistaa, kylällä sattuu ja tapahtuu. Ainakin kerran kuussa sen verran, että Kalliokosken Sana saadaan julkaistua. Yhtä kaikki julkisen keskustelun takana ollaan lobbaamassa Halsualle omia nopean toiminnan joukkoja, sillä kylällä vallitsee epävarmuus veteliläisten suhteen. Huhujen mukaan Vetelissä on aloitettu laajamittainen hiihtosotilaiden koulutus ja Halsualla pelätäänkin invaasiota. Hämyisissä baareissa on puhuttu mahdollisesta ennalta ehkäisevästä iskusta Vetelin sydänkeskustaan. Näiden konkretisoitumisesta ei ole mitään todisteita, mutta muutama päivä sitten Vetelin koulukeskuksen erään rakennuksen ikkunoita särjettiin.

Omien toimintajoukkojen hankkimisen ja viime pääkirjoituksessa käsiteltyjen itsenäisyyspyrkimysten välillä voidaan nähdä yhteys. Ehkä itsenäisyyspäivä tuo mukanaan suuria muutoksia ja Halsua irrottautuu spontaanin kapinan myötä emämaastaan. Joulukuun sopivasti edettyä on pankkitileille saatu veronpalautukset, joilla voidaan turvata Halsuan suunnitelmia. Mätkyjä ei takaisin makseta. Kunnanvaltuusto uskookin vakaasti kyläläisten nationalismiin, minkä turvin Halsua mahdollisesti erkaantuu omaksi supervaltiokseen. Veroparatiisin ovet ovat jo raollaan, mutta vain tietylle valiojoukolle.

Jarno Hietalahti