Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2012 / 09


(1)Pääkirjoitus
(2)Käpylässä nähtyä
(3)Ehdokkaat astuivat julkisuuteen
(4)Pollikatsaus
(5)Urheiluhalli taas auki
(6)Halsua velattomaksi
(7)Lapsimissikisat Suomeen - Sanan vastaliike
(8)Lukijan runo
(9)Hirvestys vauhtiin
(10)Kielimiehen opaskirja, osa 9
(1) Johtaja nimesi seuraajansa
Luettu 1371 kertaa

Maailmanhistorian pitkäaikaisimpiin suunnannäyttäjiin lukeutuva Halsuan kunnanjohtaja on siirtymässä vapaaehtoisesti syrjään. Kansa kohisee, kun tulevaisuus näyttäytyy epävarmuuden hämärissä. Johtaja on kuitenkin väen lohduksi jo nimennyt seuraajansa.

Perimysjärjestyksessä ensimmäiselle sijalle ei suinkaan ole aseteltu johtajan omaa verta. Nykyinen markkinatalous on pesiytynyt kunnallispolitiikkaan siinä määrin, että sukulaisuussuhteetkin voidaan sivuuttaa tarpeen vaatiessa. Nyt valtaistuimelle on nousemassa koko kunnan sihteeri.

Suurelle kansalle avaus oli odottamaton, vaaditaanhan hallintosäännöissä toisenlaista menettelyä. Johtajan viimeinen määräys on kuitenkin perusteltu ja se vaatii kunnioitusta. Halsua elää murrostilassa ja seuraavien vuosikymmenten aikana kunnasta tulee Super-Halsua, kun lähitienoot tullaan liittämään kylään. Vallitsevassa tilanteessa vahvin ehdokas on voitava nimetä suoraan.

Johtajuusjärjestely edellyttää hallintosäännön muuttamista, mutta tämä muodollisuus tullaan hoitamaan kabineteissa. Valtuustoryhmät lausuvat vielä mielipiteensä uuden kunnanjohtajan valintaprosessista, mutta kansa voi luottaa siihen, että ryhmittymät ymmärtävät oman parhaansa. Eriävät mielet voisivat johtaa laajamittaiseen sisälliskiukutteluun eikä se olisi kenenkään etu.
Jarno Hietalahti