Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2012 / 10


(1)Pääkirjoitus
(2)Vaalit suuntasivat katseet eteenpäin
(3)Halsualaisten poliitikkojen herättävä kuntauudistukseen
(4)Kunta antoi anteeksi
(5)Violetti mössöpossu koki kovan kohtalon
(6)Kauhujen yö alkanut rauhallisesti
(7)Kielimiehen opaskirja osa 10
(1) Halsualainen demokratia uhattuna
Luettu 1291 kertaa

Kunnallisvaalit osoittivat, että demokratia on uhattuna Halsualla. Äänestysprosentti jäi skandaalinomaisesti alle 70 prosenttiin, mutta tämä ei ollut ainoa hälytysääni, joka kunnailla tärisytti tantereita.

Vaalien suhteen suurin huoli oli kiistatta se, että peräti neljä ehdokasta jäi tyystin ilman paikkaa. Vikaa on mietittävä sekä ehdokasasettelusta että valtuuston suuruudesta. Onko järkevää ylipäätään houkutella niin paljoa ehdokkaita, mikäli kaikille ei voida taata menestystä? Vai tulisiko valtuustopaikkoja lisätä sitä mukaa, kun ehdokkaita ilmaantuu?

Halsualaisen demokratiaihanteen kannalta oli toki hienoa, että jo kahdella äänellä yllettiin valtuuston varajäseneksi. Mutta mikäli kunnan paratiisinomaisuutta halutaan korostaa vaikkapa vanhan laulun sanoin, olisi kaikille todella riitettävä paikkoja.

Halsualaiseen demokratiaan on aina kuulunut reilun pelin henki ja yksituumaisuus. Kansalaisten keskuudessa säröt alkavat laajentua, mikäli jotkut jätetään rannalle ruikuttamaan. Tiedä millaisia klikkejä ja klangeja näistä vielä muodostuu kunnallisdemokratiaa uhkaamaan.
Jarno Hietalahti