Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2012 / 12


(1)Pääkirjoitus
(2)Hirvipeijaisten tunnelma uhattuna
(3)Halsualla poistosuunnitelma
(4)Paratiisi
(5)Keskusta modernisoituu entisestään
(6)Halsua varautuu tuulivoimaan
(1) Kuntakattaus hoikistuu - Halsua ei
Luettu 1182 kertaa

Uuden vuoden alkajaisiksi Suomen kuntakartalta häivytetään 16 kuntaa, kun lähikylien asukeille on räätälöity kaikkiaan kymmenen kuntaliitosta. Halsua ei ole yhteismarssiin osallistumassa.

Maantieteellisesti tarkasteltuna paineet Halsuan ympärillä ovat kuitenkin ilmeisiä. Muun muassa vanhan läänin pääkaupunki Vaasa nielaisee vuoden taittuessa mukaansa Vähäkyrön, joskin alueen ympäryskunta Mustasaari vielä sinnittelee omillaan. Vaikka välimatkaa kotoisalta kirkonkylältä rannikolle on pitkästi toistasataa kilometriä, yhtenäistämisen kaiut raikuvat kirkkaina Harjunmäen lakipisteillä.

Kuluva vuosi oli viimeinen, jonka aikana kunnille tyrkytettiin yhdistymisavustusta Paras-hankkeen mukaisesti. Porkkanamainen keppi on ollut tehokas kannustin, kun vuosikymmenen puolikkaassa kuntia on vähentynyt kaikkiaan yli sata.

Vaikka puhuri käy ympärillä hurjana, Halsua-neidon lanteita ei olla leventämässä tai kaventamassa tuumaakaan. Kunta on levittänyt kauniit raajansa haralleen eikä suostu niitä kerimään tai ojentamaan kenenkään ulkopuolisen määräyksestä.

Kaiken pohjana on Halsuan malli, joka on katsottu erinomaiseksi ohjenuoraksi vuodesta toiseen. Omaleimaiseksi markkinoidussa hallintotavassa keskeistä on huonon byrokratian pudottaminen Halsuanjokeen, missä kuona-aines virtaa muille maille. Muualla jätevesimääräykset ovat sen verran paljon tiukempia, että Halsuanjärvi säästynee ulkopuoliselta töhnältä vielä vuosikaudet. Ehkä.
Jarno Hietalahti