Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2013 / 02


(1)Pääkirjoitus
(2)Jokilaakso kansainvälistyy
(3)Liikenneympyrä yksisuuntaisella
(4)Paavi-instituutiota ehostetaan
(5)Hevosskandaali
(6)Vähitellen tutuksi käyvä jatkokertomus
(1) Uudeksi paaviksi vain yksi sopiva ehdokas
Luettu 1291 kertaa

Katolisen kirkon nokkamies paavi Benedictus XVI on ilmoittanut vetäytyvänsä syrjään hengellisestä johtotehtävästään. Tiedotusvälineissä on jo ehditty arvuuttelemaan paavin päätöksen taustoja ja eetteriin on noussut villejä salaliittoteorioita. Todelliset syyt ovat kuitenkin jo halsualaisten tiedossa.

Aivan lähimmäisillä seuduilla katolisuus ei ole ollut viime vuosina suurenmoisen vahvassa huudossa, mutta luterilaisilla ja katolilaisilla on paljon yhteistä. Perinteisesti on kuviteltu, että uusi paavi nousee kardinaalien joukosta, mutta kirkon kanoniset lait eivät tätä vaadi. Ainoa todellinen vaatimus on miessukupuoli.

Nyt lähiseuduilta voidaankin lähteä etsimään potentiaalisia paaviehdokkaita. Pikkulintujen sirkutus paljastaa, että maailman uusi hengellinen johtaja saattaa löytyä yllättävänkin läheltä. Määritelmällisesti paavi on Kristuksen käskynhaltija maan päällä ja tekemisissään erehtymätön. Joko alkaa polttaa?

Kovin moni ehdokas ei täytä paaviuteen liittyviä arvonimiä, mutta jokilaaksosta saattaa löytyä joku yksittäinen sovelias ehdokas. Paavi-termi on synonyymi miekkosen täydelliselle arvonimelle, joka kajahtaa näin komeasti:

Rooman piispa, Jeesuksen Kristuksen sijainen, apostolien ruhtinaan seuraaja, yleismaailmallisen kirkon pää ja ylin paimen, lännen patriarkka, Italian priimas, Rooman kirkkoprovinssin arkkipiispa ja metropoliitta, Vatikaanivaltion hallitsija, Jumalan palvelijoiden palvelija.

Viime aikojen kunnallistapahtumia tarkkailemalla alkaa olla suhteellisen läpinäkyvää, kuka seuraavaksi paaviksi nimetään. Ja mikä parasta, paavia on mahdotonta erottaa virastaan, joten hän saa harjoittaa mieleistään politiikkaa elämänsä loppuun saakka. Yksituumaisuus johtaa pitkälle Vatikaanissakin.
Jarno Hietalahti