Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2015 / 02


(1)Pääkirjoitus
(2)Oikeusvääntöä kylillä
(3)Lapsiraha uhattuna
(4)Klapeja kaupan poliitikoille
(5)Yleisönosasto: Pakkoruotsi vai pakkotalviverkkokalastus
(1) Halsua hakee lähestymiskieltoa
Luettu 929 kertaa

Kollektiivi nimeltä Halsua on lopen kyllästynyt ympäryskuntien ja valtiovallan taholta tapahtuvaan lähentelyyn. Ulkopuoliset tahot ovat ahdistelleen kylää systemaattisesti niin kauan, että asiaan on viimein puututtava. Luvassa on mittava viranomaisoperaatio.

Tyypillisesti lähestymiskieltoa hakevat yksittäiset ihmiset, mutta käsitteiden vanhakantaisuuden ei pidä antaa rajoittaa tekemistä saati oikeuden toteutumista. Kunnan filosofikatras onkin pohdinnoissaan todennut, että Halsua voidaan käsittää ryhmähenkilönä. Yhteisön henki on niin väkevä, että kylä kokonaisuudessaan muodostaa elävän kehon. Jokaisella on oma tärkeä tehtävänsä tässä ryhmittymässä.

Lakiteknisesti asiassa ei pitäisi olla mitään kummallista, koska lähestymiskieltoa koskevan lain tarkoituksena on ehkäistä rikoksia ennalta ja parantaa mahdollisuuksia puuttua vakavaan häirintään. Lisävirikkeenä asiassa on, että kiireellisenä haettu lähestymiskielto käsitellään hakevan tahon kotipaikkakunnan käräjäoikeudessa. Prosessi on siis syytä laittaa liikkeelle pikimmiten.

Kun asia saadaan käsiteltyä kotoisessa oikeusistuimessa, ei tuomio suhteen pitäisi olla epäselvyyttä. Seuraavaksi onkin syytä rakentaa Halsualle oma toimipiste käräjäoikeutta varten. Naurettavaa on tietysti, ettei kylään heti saada hovi- tai korkeimman oikeuden istuimia, mutta nöyrän mielen on syytä aloittaa pienin askelin. Tärkeintä on joka tapauksessa, että se jatkuva lähentely kaiken maailman kuntaliitosten ja talousasioiden suhteen saadaan loppumaan.
Jarno Hietalahti