Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2015 / 03


(1)Pääkirjoitus
(2)Huipulla tuulee
(3)Halsuan tiestö rapautuu
(4)Maaliskuu päättyi rikkomusten merkeissä
(5)Kansalaisille luettiin lakia
(6)Yleisönosasto: Ehdotetaan uutta linja-autovuoroa
(1) Vaalihuuma käy kuumana
Luettu 813 kertaa

Vielä eivät föhntuulet ole yltäneet Halsuan keväiseen ilmastomuotoutumaan, mutta poliittinen tuuli käy kuumempana kuin hiustenkuivaajassa. Kansanedustajiksi haikailevat marssivat kylillä nyt päivästä toiseen kalastellen ääniä eduskuntavaalien alla.

Vieheet ovat vesillä ja verkot vireinä, vaikka jäät ovatkin vielä järvestä lähtemättä. Vaalitaistelun tiimellyksessä vannotut maireat lupaukset voivat suoda kuulijalle turvallisen olon hetkeksi, mutta moni äänestäjä on joutunut myöhemmin pettymään alustan murruttua ja lupausten karistua. Kun vaali toisensa jälkeen on tuonut vain harmia, kuinka löytää oma luotettava ehdokas kaiken vaalihumun keskellä?

Prosessi on lopulta yllättävän helppo, kun uskaltaa katsoa korulauseiden taakse. Yleisellä tasolla poliitikot voidaan jakaa kolmeen kastiin: on niitä, jotka myötäilevät kaikkea. Toiset puolestaan vastustavat kaikkea. Kolmas ryhmä taasen ei oikein saa sanaa suustaan eikä lähde kantaa ottamaan minkään suhteen. Nyt äänestäjän tarvitsee vain tunnustaa oma luonteensa ja suunnata mille tahansa kymmenistä vaalikoneista. Mitä silmien takaa paljastuu? Änkyrä, kylläpäkyllä-nyökyte vai värisevä haavanlehti?

Lukijoiden puolesta Kalliokosken Sana päätti paikantaa ehdokkaiden räiskyvimmät luonteet. Vaasan vaalipiirissä tulokset ovat selkeät:

Samaa mieltä kaikesta - ehdokasnumero 133
Ei saata sanoa mistään mitään - ehdokasnumero 106
Väittää kaikesta vastaan - ehdokasnumero 78

Tieteellisen luotettavuuden nimissä todettakoon, että tämä kokeilu tehtiin vaalikone-osoitteessa. Kuumaa se on kaikki silti. Jahka omasta luonteestaan on päässyt perille, yksityisen mielenosoituksen voi järjestää kunnanviraston äänestyskopissa huhtikuun puolivälin sunnuntaina, kun kansalle uutta edustajistoa aletaan paikantaa.
Jarno Hietalahti