Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2015 / 04


(1)Pääkirjoitus
(2)Vappumarssille ei myönnetty lupaa
(3)Talousarvion ylitykset hyväksytty
(4)JarMixin verkkokauppa uuteen aikakauteen
(1) Mitättömiä ääniä ei ole
Luettu 841 kertaa

Kuuntele haukan kirkunaa, supikoiran tuhinaa, kärpän niiskautusta. Kuuntele koiran ulvontaa, kissan maukunaa, hevosen hirnahdusta. Onko näistä äänistä yksikään mitätön? Ei ole.

Vaikka eläinmaailman edustajat eivät omilla äänillään käyneet valitsemaan valtakunnallisia päättäjiä, on maallinen äänenpito silti merkittävää. Tätä kuvausta vastaan asettuivat viralliset äänivalvojat. Eduskuntavaalien tulospalveluun on kirjattu Halsuan kohdalle, että kunnassa annetuista äänistä neljä olisi mitättömiä. Sanavalinta on julkea.

Jokainen ääni on kaunis, loihipa se sitten ilmoille akuankkoja tai mitä-lie-soutulaitteita. Vaalilipukkeeseen luonnosteltu taideteos ei ole mitätön, vaikka sitä ei yhdenkään kansanedustajan hyväksi voitaisikaan laskea. Äänensä antanut, vaikka sitten hylätyn sellaisen, on tehnyt työnsä demokratian eteen. Hän on ilmaissut mielipiteensä haastamalla sovinnaisuuden rajat.

Valtakunnallisten vaaliräätälien kömmähdystä lukuun ottamatta muutoin Halsualla vaalit soljuivat rauhallisesti. Kunnan virallisissa laskelmissa Suomen Keskusta oli suosituin puolue 445 äänellä. Keskusta voitti esimerkiksi Suomen Kommunistisen Puolueen 444 äänellä. Silti näitäkään ääniä, tahi tätä yhtä ääntä, ei passaa käydä moittimaan.
Jarno Hietalahti