Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2015 / 05


(1)Pääkirjoitus
(2)Internet-jätti jäi kylän varjoon
(3)Katsastus
(4)Kesäkuu riemuriennoin käyntiin
(5)Helpotusta kokouskäytänteisiin
(6)Tiskit tiskaamatta
(1) Kylä ei alistu yhteiskuntasopimukseen
Luettu 845 kertaa

Uuden hallituksen masinoima yhteiskuntasopimus saa jyrkkää kritiikkiä pitkin maita ja mantereita. Ammattiyhdistysliikkeet kritisoivat, että pakottaminen ei teknisesti ottaen ole sopimista. Halsualla tarjottuun kattaukseen on löydettu tätäkin syvällisempi näkökulma.

Paikalliset kunnanisät ja -äidit ovat kiinnittäneet tarkkaavaisen silmänsä sopimuksen nimeen. Yhteiskunta - Yhteis ja kunta - siis yhteinen kunta - on salakavalaa kuntaliitosten ujuttamista. Yhteiskuntasopimuksella pyritään siis pakolla liittämään Halsua lähiseutujen joukkoon. Tätä paikallisten on vaikea niellä. Tuhannet mielenosoittajat ovat jo nousseet kylillä barrikadeille taistelemaan keskusjohdon esittämää kaavailua vastaan.

Vaikka yhteiskuntasopimuksessa ei suoranaisesti kuntaliitoksista puhuta, Halsuan älykkökriitikot ovat jo osoittaneet, että jotenkin se pakkoliitos sieltä sitten kuitenkin ujutettaisiin rivien välistä mukaan. Tällainen peli ei vetele, ovat analyytikot esittäneet. Todistelut löytyvät sitten perästäpäin, jos moisia tarvitaan.

Se, että hallitusvalta tarjoaa sopimusta eri osapuolille pakon sanelemana, ei Halsualla sinänsä huoleta. Vanha paikallisviisaus, parempi pakolla sopia kuin vapaaehtoisesti kinailla, on tuttu ohjenuora. Mutta puolipuijaamista, nimen varjolla vehtaamista, sitä ei kylillä suvaita.

Halsua, täysin aiheellisesti, odottaa nyt pääministeriltä uutta sopimusta, jossa yhteisistä kunnista ei sanota mitään. Se on sopivin, tiesi jo vanha kansanedustaja.
Jarno Hietalahti