Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2015 / 06


(1)Pääkirjoitus
(2)Halsua puoltaa Kreikan lainojen mitätöimistä
(3)Juhannustaikalaidun
(4)Geokätköilystä jupakka jokilaaksossa
(1) Kaikkien aikojen heinäkuu
Luettu 796 kertaa

Halsua on ottamassa näyttävyydessä harppauksen uusiin ulottuvuuksiin. Koskaan aikaisemmin ei ole heinäkuu avautunut niin komeissa merkeissä kuin tänä vuonna. Huominen tulee olemaan käänteentekevä niin taloudellisen kuin intellektuaalisenkin kulttuuriperimän suhteen.

Kesken uljaan Halsua-viikon paljastetaan yleisön ihasteltavaksi liki 40 vuotta kuntaa johtaneen mestarin muotokuva. Osin teos on vielä salamyhkäisyyden verhoama, sillä muotokuva voi tarkoittaa niin maalausta, veistosta kuin valokuvaakin. Oli sortti mikä tahansa, tämän työn myötä taiteilijasankarin ansioluettelo pysyy maailman halutuimpana vuosikymmeniä.

Taiteessa piilee uskomaton taloudellinen potentiaali. Sekä kunnantoimistolle että Plus-Pisteelle voidaan pystyttää erityisiä myyntinurkkia, joista kyläläiset ja turistit voivat ostaa itselleen himotun taideteoksen miniatyyriversion. Ajatella, vaikkapa pikkuveistos joka kotiin! Tämän rinnalla etelämaissa kaupatut Platonin tai Aristoteleen patsaaat eivät ole yhtään mitään.

Talous on kuitenkin pieni tekijä moraalisen kukoistuksen alla. Taideteos tulee inspiroimaan kyläläisiä ennennäkemättömiin urotekoihin. Luvassa on vuotuisia moraalinnostatuskilpailuja, joiden voittajat pääsevät kukittamaan johtajan kuontalon. Etäkyläläiset järjestävät vaelluksia kunniamerkille ja lukuisat kansanjuhlat tullaan järjestämään pyhätön äärellä.

Halsua on pelastettu, josko se koskaan on vaarassa ollutkaan.
Jarno Hietalahti