Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2015 / 09


(1)Pääkirjoitus
(2)Nuorisolle kurinpalautus
(3)Halsualle yksityiskoulujen aalto
(4)Pallolla päähän ja muita pesiskatsauksia
(5)Kunta ostaa mönkijän
(1) Salaliitto keskuskoulun taustalla
Luettu 1273 kertaa

Pitkin valtakuntaa tiedetään, että Halsualle rakentuu uusi hulppea ja kateutta lähiseuduilla poikiva koulurakennus. Keskuskouluksikin nimitetty pytinki kokoaa kaikki kunnan lapsukaiset yhteisten oppi-ilojen ääreen. Kompleksi on koko komeudessaan moderni ja massiivinen.

Kriittisimmät äänenpainot ovat kyselleet pitkin rakennusurakkaa, mihin sitä nyt kuihtuvalla kylällä uutta koulua tarvitaan, kun ikäluokat pienenevät pienenemistään. Soraisat äänet pohjautuvat valitettavasti vääriin ennakko-oletuksiin. Ensinnäkin on täysin selvää, että Halsua ei ole kuihtuva kylä vaan elinvoimainen kukoistuskeskus. Väkimäärä on nousussa.

Tätä myöten on hätiköityä arvioida, että ikäluokat jatkaisivat pienenmistään. Tietysti muutamana vuonna lapsukaisia on kuntaan siunaantunut kovin vähän, mutta globaalit mullistukset ja kansainvaellukset tulevat muuttamaan tämänkin seikan pikapuoliin. Ja tästä pääsemme käsiksi otsikossa povattuun salaliittoon:

Halsua on pohjannut koko kouluprojektin ennusteisiin, joiden mukaan pakolaismäärät ympäri maailmaa tulevat nousemaan traagisiin lukemiin. Hyvää hyvyyttään kunta panostaa kaikki voimavaransa siihen, että kylään saadaan uusi keskus, joka vastaanottaa jokaisen apua tarvitsevan. Kotouttamissuunnitelma luonnistuu siinä samalla kuin itsestään, kun etäisten kolkkien hädänalaiset pääsevät välittömästi tutustumaan paikallisiin eri ikäluokkien edustajiin. Integraatio etenee, kun kaikki tapahtuu supermodernin koulun tiloissa.

Tämä ennenkuulumattoman uljas ja humaani suunnitelma tekee Halsuasta suunnannäyttäjän koko maailmanlaajuisen kriisin keskellä. Uusien laskelmien pohjalta kunta saavuttaa jo muutamassa vuosikymmenessä männävuosilta tutun 2000 asukkaan rajan, ja Kuhilajuhulien lippuluukuilla riittää jonoa raviradan ympäri. Tiedä vaikka Miljoonaravit palautuisivat siinä samalla taas kaksipäiväisiksi. Tätä myöten kouluun sijoitetut miljoonat tulevat väistämättä kuntaan takaisin - vaikka sitten nimikkoravien miljoonatuottoina.
Jarno Hietalahti