Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2016 / 01


(1)Pääkirjoitus
(2)Kannanotto vapaan tiedottamisen puolesta
(3)Ympäristösihteeri oleilee ja toimituspäällikkö kuihailee
(4)Naapurilehdestä varastettu mielipide
(1) Pesäpallosta miljoonalasku
Luettu 775 kertaa

Pitkin maakuntaa kohistaan, kun valtakunnan korkeimman tason pesäpallosankarit iskevät yhteen Halsuan Käpylässä. Kesäkuun päätteeksi ja Halsua-viikon kunniaksi pallojuoniaan esittelevät Vimpelin Veto ja Oulun Lippo. Tunnetusti Vimpelin joukkue koostuu jotakuinkin puoliksi halsualaisista pelureista, joten tapahtuman menestys alkaa olla kunnallishallinnon näkökulmasta taattu.

Intomieltä on riittänyt niin urheiluväen kuin yrittäjienkin keskuudessa. Tapahtuman markkina-arvoa ei kuulemma voi riittämiin ylistää, ja sitä myöten halsualaisessa elämässä on tapahtumassa mullistava keikaus. On kuitenkin muistettava, että suurenmoinen suosio synnyttää kuitenkin suuria riskejä, jotka realisoituessaan tuottavat kunnalle miljoonien eurojen menot. Esimerkiksi Vimpelin Vedon puheenjohtaja ei ole peliin masinoitua päämäärää salaillut:

- Tavoite on vähintään tuplata Halsuan nykyinen asukasluku.

Tarkkoja toimia kaksinkertaistuksen suhteen ei toistaiseksi ole vuotanut julkisuuteen. Jos kuitenkin kunnan väkilukuun ponnahtaa yhtäkkiä lisää 1250 asukkia, osa näistä saattaa hyvinkin olla vastasyntyneitä vauvoja. Jos oletetaan, että vaikkapa 800 uusista tulokkaista on aikuisia, ja loput kansannoususta toteutetaan synnyttämällä lisää asukkaita kuntaan, on pienokaisten lukumäärä tällöin 450. Tällainen määrä yhdellä kertarysäyksellä hirvityttää heikkomielisempää, kun kunta on luvannut jokaisesta uudesta vauvasta 2000 euron lahjarahan.

Kunnan on siis varauduttava kaivamaan jostakin vähintään 900 000 euroa ylimääräistä, ja tämä summa on arviohaitarin kapeimmasta kulmasta. Jos vimpeliläisten mietteet toteutuvat täydessä mitassa, saattaa Halsuan väkiluku jopa kolminkertaistua pesäpallo-ottelun myötä. Samalla vauvahinta pomppaa entistä korkeammalle, mutta onhan se toisaalta sen arvoista - tuo pesäpallo ja väkiluvun moninkertaistaminen.
Jarno Hietalahti