Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2016 / 02


(1)Pääkirjoitus
(2)Paikallista sopimista Halsualla
(3)Maahanmuuttaja Tsekissä
(4)Lyijykriisi piinaa lähikyliä
(5)Parempi kuin 100 jänistä
(6)Superkoulu saamassa nimensä
(1) Halsuan mallista yhteiskuntasopimus
Luettu 752 kertaa

Valtiolliset rahanyörien kiristäjät ja höllentäjät ovat pitäneet neuvonpitoa liki puolentusinaa kertaa pääministerin lanseeraamasta yhteiskuntasopimuksesta. Tuorein yritys on herättänyt varovaista toiveikkuutta, mutta vastarannan kiiskejäkin on jälleen uiskennellut yhteisten lammikoiden levärihmastoihin.

Niin kuin virtaa ihmisen suonissa hyvälaatuista ja huonolaatuista kolesterolia, myös koko kansaa koskevien asioiden äärellä on sulaa rasvaa ja valtimoita tukkivaa töhnää. Kun sitten joku jonkun ehdotuksen saakin tehtyä, on ihan vain vanhasta tutusta inttämisen tavasta jonkun sanottava, että tämähän ei kelpaa alkuunkaan. Osapuolen jos toisenkin hermosolut ovat koetuksella ja verenpaine huipussaan, kun aina tulee lupauksia ja heti perään takapakkia.

Ilmiselvää on, että tavallisen kansan mieli ei tällaista jatkuvaa edestakaista meuhkaamista kestä. Tätä yhteisöllistä pahaa oloa saataisiin hoidettua tehokkaimmin, jos valtion tasollakin otettaisiin käyttöön niin sanottu Halsuan malli. Se on toiminut kunnassa vuosikymmenestä toiseen kaiken maailman talousturbulenssien keskellä. Mallin tehokkuus on täten koetellen testattu, ja se on valmis laajempaan hyötykäyttöön otettavaksi.

Halsuan malli perustuu tunnetusti yksituumaisuuteen, ja tätä ydinideaa olisi hyvä hyödyntää myös nykyisissa yhteiskuntasopimusneuvotteluissa. Halsualla kaikki ovat kaikesta samaa mieltä, ja jos sitten joku osoittaakin pahan kolesterolin kaltaista niskurointia, kipataan huono aines Perhonjokeen ja annetaan ajelehtia pois. Kantava idea on, että on helpompi sopia asioista, kun kaikki ymmärtävät ajatella asioista yhteneväisellä tavalla.

Halsuan mallin kattavan omaksumisen myötä herrojenkaan ei tarvitsisi niin riidellä eikä toisaalta uhitella pakkolaeilla, kun kaikilla olisi halsualaismaisen mukavaa. Karkauspäivän kunniaksi teema on nostettu keskiöön Helsingin kirjeenvaihtajan toimesta, kuten seuraava artikkeli paljastaa.
Jarno Hietalahti