Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2016 / 03


(1)Pääkirjoitus
(2)Sote täydentyy Halsuan mallilla
(3)Halsuan pullopojille maailmanlaajuista kiitosta
(4)Hiljainen artikkeli
(1) Lähdekritiikki vaiennettava
Luettu 787 kertaa

Lehdistö ja muu media on ottanut sietämättömäksi riesakseen lähdekritiikin. Esimerkiksi Yleisradion Ohjelmatoiminnan säännöstöön on kirjattu, että lähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Ohjeistuksen mukaan lähdekritiikki on erityisen tärkeää kiistanalaisia kysymyksiä käsiteltäessä. Tällainen näkökulma on kuitenkin sangen yksipuolinen.

Esimerkiksi talouden kannalta lähdekritiikillä ei tee yhtään mitään. On täysin tarpeetonta alkaa kritisoida lähteitä, jos tarjolla on mittavia voittoja tai vaikkapa yllätyksellisen mukavia nautintoja. Ihmisten on annettava luottaa lähteisiin ilman jatkuvaa kyseenalaistamista.

Olisiko Toholampin ylpeyden, Finn Springin, menestystarina ollut mahdollinen, jos väkisi olisi ripustautunut jatkuvaan lähdekritiikkiin? Yritys on nykyään Suomen suurin lähdevedenpullottaja eikä tätä markkina-asemaa ole saavutettu tarpeettomalla nillittämisellä. Tuotantolaitoksen vieressä sijaitsee esimerkiksi uimahalli, jossa vierailee noin 6 000 asiakasta vuosittain. Oikeasti uimahallin allas on sammutusvesiallas tulipalon varalle, mutta tarvitseeko sitä väkisin vierailijoille kertoa, mitä?

Halsuan verratonta menestysmarssia voitaisiin kukoistuttaa entisestään ottamalla joissakin asioissa mallia lähikylien onnistumisista. Oman kunnan lähteet, niin veden kuin tietojenkin suhteen, pulppuavat kirkkaina vuosi toisensa jälkeen. Aina on kuitenkin niitä vastarannan kuiskuttelijoita, jotka mustamaalaten kyselevät, onko tämä nyt varmasti luotettava lähde, onko pohjavesi kunnossa, ettei vain olisi kuitenkin vilunkipeli kyseessä.

Halsuan lähteet ovat laadukkaita ja sillä hyvä, vaikka kateelliset miten kritisoisivat. Kunnan johtoportaan on kuitenkin tiedostettava, että kritiikki - vaikka sitten valheellinen - voi tehdä hallaa. Tätä myöten olisi pikatahtia ladottava pöytään kunnallinen poikkeuslaki, joka kriminalisoisi tuollaiset pahantahtoiset äänet.
Jarno Hietalahti