Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2016 / 06


(1)Pääkirjoitus
(2)Vääntöä valtuuston koosta
(3)Juhannuksen ostovoima heikkeni
(4)Ei näy pollille stoppia
(5)Uusi koulu osoittautui liian pieneksi
(1) Britannian esimerkistä paineita Halsualle
Luettu 612 kertaa

Iso-Britannian päätös erota Euroopan unionista on nostanut vanhat autonomiahaaveet pintaan myös Halsualla. Monen kyläläisen makuun Halsua on liian pitkään sinnitellyt emämaa Suomen ikeessä, joten nyt olisi otollinen aika irtautua omilleen.

Halsuan kuningaskunnan puolestapuhujat ovat vedonneet tuttuihin argumentteihin. Kyläläisiä vikitellään eroamisen puolelle erityisesti vapaudenkaiholla. Onko muka mitään perustetta sille, että etelän herrat ohjailevat päätöksillään Halsuan elinkeinoelämää? Tai miten ylipäätään kukaan Helsingissä majaileva voisi ymmärtää halsualaista mielenmaisemaa? Miksi meidän on toteltava yhtään ketään?

Omavaraisuuden merkkejä kunnassa kieltämättä riittää. On monenlaista maataloustuotantoa, betonitehdas rakennuttaa linnat vaikka jokaikisille kyläläiselle ja keskustan sekatavarakauppa täyttää vaativammankin kuntalaisen arkitoiveet. Uusi koulukeskus on uljas näyttö omaehtoisesta sivistyksen vaalimisesta eikä urheilurintamallakaan hassummin mene. Miksi Halsua ei siis pärjäisi omillaan?

No, syitä toki voi löytyä yksi jos toinenkin, mutta ennen käytännöllisten pulmien esille saattelemista on syytä paneutua irtaantumisen yhteiskuntapoliittiseen taustaan. Keskeinen kysymys kuuluukin, onko Halsua niin itsenäinen ja yhtenäinen kuin toreilla tavataan uskotella? Riittäisikö kyläläisille pelkästään Suomesta irtautuminen vai seuraisiko tästä vapauden dominoefekti?

Uhkakuva nimittäin on, että meriläisen asukit alkaisivat pian haihatella Halsuasta irrottautumisella. Hietalahden ja Kalliokosken väki asettuisi epäilemättä hetkessä vastatusten, eikä Kurkisuolla enää hyväksyttäisi kirkonkyläläisten masinoimien toimielimien määräyksiä. Luultavasti ylikyläläiset erkanisivat parissa vuodessa omaksi autonimiseksi toimijakseen, minkä jälkeen Tofferi päättäisi jättää koko Ylikylän ja muuttaa Kanalaan. Samalla epäilemättä tulisi flirttailua ja vikittelyä Lestijärven suuntaan. Niemen ja Majasaaren rajakiistoista muotoutuisi aidosti yhteiskuntarauhaa horjuttavia konflikteja.

Kuten kylien lausuma kajahtaa, kassothan nyt vielä.
Jarno Hietalahti