Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2016 / 08


(1)Pääkirjoitus
(2)Halsuanjärvessä oli paljon leveää
(3)Kovaa kiistaa Ammattimiehestä
(4)Halsua taloustilaston kärki
(5)Halsua mediassa kesällä
(6)MansePP kiersi Halsuan mediakentän
(7)Sivistyslautakunnalla salaisuuksien kokous
(8)Jäähyväiset Kuhilajuhulille
(1) Vapakauppasopimus estettävä
Luettu 620 kertaa

Mantereelta toiselle on kohistu viime aikoina niin sanotusta TTIP:stä eli vapakauppasopimuksesta. Maailman johtavat poliitikot ajavat kiihkolla vapakauppasopimuksen edistämistä, mikä takaisi mertentakaisille yrittäjille jotakuinkin vapaan pääsyn markkinoille kuin markkinoille. Halsualla aikeita vastustetaan syystäkin kiivaasti.

Miten esimerkiksi kävisi eläkeliittolaisten yleisten rantaongintojen syyskuun alussa, jos jokaisella vapakauppiaalla olisi esteetön pääsy kalannarraajien vempeleisiin? Leppoisa onginta vääntyisi pikapuoliin karvaaksi kilpavarusteluksi, jolle ei loppua näkyisi. Nyt kuntatiedotteessa ilmoitetaan, että liiton tapahtumassa kaloja saa syöttää tai olla syöttämättä, mutta vapakaupan avautuessa, näin lempeää lähestymistä ei enää voisi noudattaa.

Vapakauppasopimuksen yhteydessä on muistettava myös kotokuntalaisten yrittäjien etu. Nykyisellään paikallisissa myymälöissä on tarjolla mukavan perinteisiä ongenkoukkuja, mutta ei mitään ryöstökalastuksellisia ökyvempeleitä. Jos ylikansalliset vapakaupat saisivat tahtonsa läpi, ilmaantuisi kisoihin hetkessä virveleitä ja muita sietämätöntä kilpahenkeä korostavia tuotteita.

Vapakauppasopimusta vastustetaan kunnassa täysin aiheesta. Tietenkään toistaiseksi ei ole täyttä selvyyttä, mitä nuo oudon lyhenteen kirjaimet (TTIP) tarkoittavat, mutta epäilemättä jotain kalaluonteista löytyy mysteerin takaa. Ehkäpä turskaa ja taimenta, joita ei ole Halsuan vesistöissä tavattu saalistamaan - eikä saalisteta jatkossakaan, jos kuntalaisilta kysytään.

Laitetaan siis sopimukset saunanpesään, niin järvessäkin on mukavampi käydä pulikoimassa. Onhan sentään joulukin lähellä.
Jarno Hietalahti