Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2016 / 09


(1)Pääkirjoitus
(2)Vaihtoehtoinen historiantulkinta nousussa
(3)Alitien opeilla mestaruus kotiin
(4)Halsualla hillitään liikennekäyttäytymistä
(1) Sana arkitodellisuushyökkäysten kohteena
Luettu 458 kertaa

Lähikylillä ja vähän etäämmälläkin maailmalla moninaiset kyberhyökkäykset ovat häirinneet paikallisten ja kaukaisempienkin ihmisten tietoliikennettä. Halsuan ja lähiseutujen ykkösaviisi on toistaiseksi tällaisilta hyökkäyksiltä säästynyt, mutta rauhaisaa elo ei ole silti ollut.

Kalliokosken Sana on joutunut armottomien arkitodellisuushyökkäysten kohteeksi. Julkaisun toimittajia on pommitettu monenmoisilla askareilla ja kohtaamisilla, jotka ovat estäneet täysipäiväisen työskentelyn lehtitoiminnan parissa. Tämän julman kohtelun seurauksena Sanan uusin numero on - ainakin edellisen julkaisun rinnalla - mitaltaan maltillinen.

Esimerkiksi Helsingin kirjeenvaihtaja ei saattanut käsillä eli monitorilla olevaan lehteen kirjoittaa ensimmäistäkään tarinaa jouduttuaan matkalle Hollantiin. Toimituspäällikkö on puolestaan kroonisen arkikiireen musertama, kun sitä nyt vain on kaikenlaista tuusailtavaa. Koettakoon kukin tahollaan toimitella sellaisen taakan alla.

Onneksi naapuruskylässä tieto- ja arkiliikenne on ollut siinä määrin vähäisempää, että sikäläinen kirjeenvaihtaja on lukijain iloksi ennättänyt taas runosuontaan taputtelemaan. Perhon suvantosaarekkeen ulkopuolisella Keski-Pohjanmaalla erinäiset touhuilumäärät ovat joka tapauksessa olleet voimakkaassa kasvussa, joten kylillä on otettu päättäväiset keinot menon hillitsemiseksi. Siitä kerrotaan lisää lehden pohjimmaisessa jutussa.

Kuntalaisittain olennaista onkin jatkossa keskittyä muuttamaan arkitodellisuuden karmaisevan päällepainuvaa luonnetta. Kun todellisuus muuttuu, helpottaa kiirekin, ja sen jälkeen Sanassa voidaan jälleen käsitellä kattavammin tarinoita. Periviisaus elää edelleen: totuus häiritsee journalismia.
Jarno Hietalahti