Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2016 / 10


(1)Pääkirjoitus
(2)Liki 30 halsualaisyhdistystä uhan alla
(3)Yle selvitti: Halsualla on tulevaisuutta
(4)Halsualainen hyve noteerattu sosiaalisessa mediassa
(5)Kahvitteluputkessa valokuvataidetta ja urheiluhuumaa
(1) PRH haastaa halsualaista yhdistystoimintaa
Luettu 479 kertaa

Patentti- ja rekisterihallitus, eli PRH kuten otsikossa lystikkäästi lyhennetään, on päättänyt aloittaa radikaalit toimet halsualaista yhdistystoimintaa vastaan. Kaiken maailman yhdistyslain pykäliin nojautuen (erityisesti pykälään 41) PRH vaatii kirjallista selvitystä lähes 30 halsualaiselta yhdistykseltä toimintansa jatkumisesta.

Kaukana ovat ne ajat, jolloin miekkonen tai naikkonen sai toivekkuutta huokuen toverukseltaan kysyä, perustetaanko yhdistys. Vastaaja saattoi olla epäilevämpi tai innokkaampi, mutta siitä huolimatta viriävää yhdistystoimintaa leimasi erityinen riemukas eteenpäin pyrkimisen kaiho. Ei turhia murehdittu sen puoleen, että yhdistyksen toiminnasta täytyisi huolta kantaa tai että tulisi olla "aktiivinen", lainausmerkit vahvasti ja osin paheksuvasti viuhuen.

Halsua on erityisen epäreilussa asemessa patentti- ja rekisterihallituksen pykäläviidakon keskellä. Kunnallista kulttuurisyvällisyyttä tarkastellessa käy nopeasti ilmi, että halsualainen aktiivisuus on toista kuin mihin vaikkapa etäkylä Tampereella tai Oulussa on totuttu. PRH:n tulisikin ymmärtää, että halsualainen aktiivisuus ei ole aina näkyvää sorttia.

Yhdistysahdistelulle pitäisi olla vankat perusteet, mutta nyt esitetyillä aktiivisuusvaatimuksilla ei tällaisia ole. Realistisesti ottaen vaikkapa 20 vuoden näennäinen toimettomuus on lopulta lyhyt aika, kun yhdistys luotaa tulevaisuutta pitkäjänteisesti. Laitetaanhan veneetkin talvitelakalle, eikä kukaan tammikuussa tule vaatimaan, että nyt pitäisi lähteä heti veneilemään tai muutoin hallitus pilkkoo veneen palasiksi. Kyllä kesä aina lopulta tulee ja airot taas heiluvat, kun oikea aika saa. Sitä paitsi talvella voidaan tehdä myös veneremonttia. Silloin ei paatti Halsuanjärvellä seilaa, mutta turha on toimettomaksi kaikkea vene-elämää leimata. Näinä näennäisen toimeliaisuuden ja jatkuvan aktiivisuuden aikoina perihalsualainen varautuminen on puhdasta järkeä.

Ei passaa höntyillä, sanotaan kirjoituksen lopussa tekstuaalisia lankoja yhteenkerien. Samalla tietysti pohjustetaan jo seuraavaa tekstiä. Katsokaahan!
Jarno Hietalahti