Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2005 / 02


(1)Pääkirjoitus
(2)Kalliokosken Sanan kaksivuotislukijamatka
(3)Työhallinto pakenee TE-keistä
(4)Teknologiavillitys Halsualla
(5)Kalliokosken Sana suoritti levikkitutkimuksen rajan takana
(6)Peli Halsuasta tekeillä
(1) Kohti valoisia aikoja
Luettu 1315 kertaa

Halsuan kunta on matkalla kohti valoa. Kuluva vuosi on viimeinen lapsimaksujen suhteen. Päättäjät ovat huomanneet 2000 euron avustuksen niin tehokkaaksi, että kylän asukasluku keikkuu väkilukumaksimin tienoilla. Uusi hallitus joutuukin pohtimaan, pitääkö käyttöön ottaa Kiina-mallinen säännöstely lasten suhteen. Vastaisuudessa jokainen perhe saa saada vain yhden lapsen vuodessa.

Lähestyvän kevään valoisuus on innostanut päättäjiä muutoinkin. Auringon kunnioitusta lisätäkseen kunta on päättänyt lopettaa sähköisen valon käyttämisen. Eliitin mukaan sähkövalot vain luovat pimeyttä. Pienen valopisteen taakse syntyy valtavia varjoja, jotka kätkevät liian suuria salaisuuksia taakseen. Kunnallamme ei ole mitään salattavaa.

Valon innostamat päättäjät ovat säätäneet myös ulkonaliikkumispakon. Jokaisen kyläläisen on oltava ulkosalla niin kauan kuin luonnollista valoa riittää. Ympäri kylää asennetaan valosensoreita, joiden lukemista jokainen kyläläinen voi käydä tarkastamassa valoasteen. Kylän liikkuva poliisi koulutetaan tarkastamaan taloja päiväsaikaan. Mikäli joku jää kiinni sisällälymyilystä, rangaistus tulee olemaan tavallisesti sakkoja. Ensikertalaiset pääsevät armahduksella. Toki sisäilyyn, kuten alan ammattitermi kuuluu, voi hakea erillislupia esimerkiksi koulua varten.

Avoimuuden linjaa kannattaa myös Kalliokosken Sana ja sammuttaa valot.

Jarno Hietalahti