Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2016 / 11


(1)Pääkirjoitus
(2)Kunta varautuu jouluiseen karaokeiltaan
(3)Verot nousevat, valtuutetut vähenevät
(4)Liberalta julkisuustemppu museon hyväksi
(5)Sanan toimitus takaisin Suomeen
(1) Kylä väkivallan kierteessä
Luettu 474 kertaa

Halsualla on koettu järkyttävä väkivallantekojen aalto. Ennen niin rauhaisa kunta on ajautunut kierteeseen, jonka katkaiseminen noussee paikallispolitiikassa ykkösprioriteetiksi tulevien kunnallisvaalien alla. Keskeinen kysymys kuuluukin, kuinka tehdä Halsuasta jälleen turvallinen.

Tuoreet tilastot kertovat karua kieltään kunnan nykytilasta. Viime vuonna poliisin tietoon tuli Halsualta 10 pahoinpitelyrikosta, mikä tarkoittaa tämän kategorian rikosmäärän kymmenkertaistumista yhdessä vuodessa. Vaikka tilastot eivät valehtele, on niihin mahdollista suhtautua poliittisesti ottaen eri tavoin.

Kylän vasemmistosiipi on jo aikeissa muistuttaa, että väkivalta on aina oire syvemmästä ongelmasta. Heidän mahdollisen näkemyksensä mukaan eripuraisuus ja jatkuva torailu näkyvät nykyään lukuisilla eri elämänalueilla, jolloin pahoinpitelyrikokset ovat ennen kaikkea merkki halsualaisen yksituumaisuuden murenemisesta. Kun yhteinen unelma sortuu, tuhoutuu myös luottamus ja sitä myöten pelko johdattaa ääritapaukset turvautumaan väkivaltaan. Tämän estääkseen vasemmistolaiset lupaavat koko kunnan yhdistävää tuuminkia.

Kunnan tilastonikkarit sen sijaan eivät ole numeraalisesta väkivaltakehityksestä yhtä huolissaan. Vuoden 2015 tilastot osoittavat, että kunnassa tapahtuu keskimäärin vuodessa 35,4 väkivaltarikosta per 10 000 asukasta. Tästä huojentuneena he huomauttavat, että eihän kylillä ole kuin palttiarallaa 1200 asukasta, joten tuskinpa nyrkkeily osuu kenenkään kohdalle. Toisin sanoen poliisin tietoon tulleet pahoinpitelyrikokset ovat lähinnä tilastopoikkeamia eivätkä sitä myöten mitään vakavasti otettavaa. Matematiikan keinoin tilastonikkarit pyrkivät palauttamaan turvallisuuden tunteen asukkaisiin.

Halsuan näkökulman uudistajat eivät puolestaan kiistä tosiasioiden laitaa, mutta he pyrkivät haastamaan annetut määritelmät. Saattaa näetten olla, että jotkut herkkähipiäiset ovat menneet turhan päiten ilmoittelemaan näkemäänsä väkivaltaa. Näkökulman uudistajien mukaan tulisi kuitenkin ymmärtää, että kaikki fyysinen vääntö ei välttämättä ole rikollista. Jotta Halsualla ilmenevät väkivaltarikokset voitaisiin saada totutun turvalliselle tasolle, heidän mielestään kunnan johtolause päivitettäköön muotoon:

- Paini ei ole rikos.

Kunnallisvaalit tulevatkin toimimaan näyttämönä niin retoriselle, argumentatiiviselle kuin osin myös kansantuntoja sivelevälle pölinälle. Siitä vain sitten valitsemaan parhaat päättäjät ja uusi rauha kuntaan.
Jarno Hietalahti