Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2016 / 11


(1)Pääkirjoitus
(2)Kunta varautuu jouluiseen karaokeiltaan
(3)Verot nousevat, valtuutetut vähenevät
(4)Liberalta julkisuustemppu museon hyväksi
(5)Sanan toimitus takaisin Suomeen
(4) Liberalta julkisuustemppu museon hyväksi
Luettu 286 kertaa
Jarno Hietalahti
Ajatusten hauta

Halsuan kotiseutumuseo on saanut arvokasta julkistukea ajatushautumo Liberalta. Hautuneissa ajatuksissaan eräs sivuston bloggareista toteaa, ettei olisi halunnut hänen veroäyreistään annettavan (suoran lainauksen kera):

- ...rahaa Haapaniemen, Kniivilän ja Halsuan kotiseutumuseoille.

Ilmipinnaltaan kirjoittaja vaikuttaa olevan itsekäs, kun hän kertoo, että olisi mieluummin pitänyt rahat kuin tukenut halsualaista museotoimintaa. Tämän ilmipinnan taakse kätkeytyy kuitenkin kujeileva totuus.

Kirjoittaja tukeutuu ilmiselvästi "kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta" -periaatteeseen. Näin ollen hän pyrkii nostattamaan voimakkaan vastareaktion lukijoissaan. Kätkettynä taustaolettamuksena on, että ärtynees-kivahtaneessa sielussa herää auttamatta halu hyökyä kohti Halsuan kotiseutumuseota, jotta vierailijamäärän kasvun myötä voitaisiin osoittaa, kuinka väärässä kirjoittaja tuntojensa kanssaan on.

Tässä kohden blogistin esittämän väittämän totuusarvo on sivuseikka. Tämä internetin kujeilija vetoaakin käänteisellä tavalla syvien kansanrivien halukkuuteen tukea museoita. Yksioikoinen kielteinen ilmaus on siis omiaan nostattamaan kyseisten museosoppien menestysmahdollisuuksia jatkossakin. Erinomainen kikka, toteavat johtavat markkinapsykologit. Tätä myöten kierouslogiikan mukaisesti verotuen tarve museolle tulee pienenemään, koska asiakasvirta on jatkossa entistä suurempi. Näin ollen verovaroista annettuja tukia voidaan lähivuosina kaventaa, kunhan kassa- ja kävijätase nousevat arvoiselleen tasolle. Ah, ollapa väärässä ja sitä myöten oikeassa, huokaisee hän.

Vaan ennen kuin sännätään joukoittain varaamaan seuramatkoja Halsuan kotiseutumuseoon, on syytä muistaa, että museo on pääsääntöisesti auki ainoastaan kesällä. Tosin ainakin entisvuosien kesätyöntekijät ovat epäilemättä valmiita pitämään matkailukohdetta auki kirellä talvipakkasillakin, kunhan asiasta vain etukäteen sovitaan.