Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2017 / 02


(1)Pääkirjoitus
(2)Huutoäänestys
(3)Pönttöpäiden kunta
(4)Halsua juhlii Suomea mukauttamalla lapsilahjaa
(5)Maailman palkka
(6)Murtoväkeä ja turvallisuuskoulutusta
(7)Yhteinen kylärieha vaikka ilman lainaa
(8)Juuri saamamme tieto
(1) Yksituumaista jaloilla äänestämistä
Luettu 698 kertaa

Äänestys on yhteisön jalo keino tehdä päätöksiä. Sillä vaikutetaan asioihin, ainakin jos ehdokkaita riittää. Ehdokasasettelu kuntavaaleihin on parahiksi tullut päätökseen, ja nyt Halsualla jännätään, onko ehdokkaita enemmän kuin paikkoja valtuustossa.

Huhtikuussa jokainen halsualainen asetellaan samalle viivalle: kukin saa haltuunsa yhden äänen eikä äänissä ole laadullisia eroja Kurkisuon karpaasien, kunnantoimiston kuninkaiden saati Meriläisen mestareiden välillä. Joidenkin politiikantutkijoiden mukaan ihanteellisessa tilanteessa äänestettävänä on erilaisia vaihtoehtoja ja eniten ääniä saanut voittaa.

Halsuan malli kyseenalaistaa edeltävät haihattelut. Kunta on jo vuosikymmenten ajan luottanut yksituumaisuuteen, jossa esimerkiksi kehnoa kolesterolia ei suvaita vaan se kipataan jokeen virran vietäväski. Kunnallispoliittisessa kuvastossa olisikin järkytys, jos nyt tuleviin vaaleihin ilmaantuisi enemmän ehdokkaita kuin paikkoja. Parempi on antaa kullekin oma pestinsä sulassa sovussa sen sijaan, että ajettaisiin kuntalaiset raastaviin vastakkainasetteluihin.

Liiallisten ehdokasmäärien sijaan Halsualla olisikin syytä keskittyä enemmän erilaisten äänestystekniikoiden kehittämiseen. Esimerkiksi jaloilla äänestäminen olisi lystikäs ja elämää rikastuttava vaihtoehto ikiaikaisen käsillä kirjaamisen sijaan. Voi sitä riemua, kun äänestäjä kiepsahtaisi piskuisessa vaalikopissa akrobaattisesti käsilleen ja sommittelisi numeron lappuselle kynä varpaiden välissä. Siinä olisi jo aihetta lyödä kättä reisiin, joskin suurta varovaisuutta noudattaen. Eli ehkä vasta sitten, kun varsinainen käsilläseisonta olisi jo tullut päätökseensä.

Samaten tulisi kiinnittää huomiota nukkuviin äänestäjiin. Äänisalaisuuden vuoksi on viheliäistä mennä häiritsemään yksilöä, joka on päättänyt ottaa tirsat kopissa. Tosin tässäkin kohden vaaditaan sensitiivisyyttä: raskaan työn raataja on lepohetkensä ansainnut - semminkin, kun on vielä vaalipäivänä suittanut kunnantoimistolle taivaltaa. Tätä silmällä pitäen Miehemme maailmalla onkin jo kehitellyt erityistä huutoäänestysmekaniikkaa, johon siirrymme tekstuaalisen sillan myötä seuraavaksi. Ei vaivaa uneliaisuus ei.
Jarno Hietalahti