Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2017 / 02


(1)Pääkirjoitus
(2)Huutoäänestys
(3)Pönttöpäiden kunta
(4)Halsua juhlii Suomea mukauttamalla lapsilahjaa
(5)Maailman palkka
(6)Murtoväkeä ja turvallisuuskoulutusta
(7)Yhteinen kylärieha vaikka ilman lainaa
(8)Juuri saamamme tieto
(3) Pönttöpäiden kunta
Luettu 352 kertaa
Jarno Hietalahti
Hassunhauska Halsua

Halsua on profiloitunut koko Keski-Pohjanmaan kovimpana pönttöpäiden kuntana. Harjaantumattomaan korvaan nimitys saattaa kuulostaa ivalliselta, mutta uusien tuulten myötä halsualainen pönttöily herättää kateutta naapuripitäjissä.

Kylillä tiedostetaankin, että pönttöys on pop. Saattaapa joku luonnehtia tätä piirrettä jopa uudeksi mustaksi: se sopii jokaiselle ja kelpaa niin arjessa kuin juhlassakin. Ei pää pöntöttä kohene, kaikuu pitäjän uusi nouseva sanonta. Koskaan aikaisemmin ei tätä sananpartta ole ääneen sanottu, mutta nyt se esiintyy jopa paikallislehtien artikkeleissakin.

Toistaiseksi pöntöistä ei ole luotu päähineitä kuntalaisten päälakea koristamaan, mutta luuloteltavaa on, että pian Kirkonkylän merkittävimpään sekatavarakauppaan ja uuteen yrittäjäpisteeseen moisia somisteita saadaan tarjolle. Laajassa kuvassa onkin yksi hailee, onko päähine ottanut inspiraationsa minkäkin sortin pöntöstä - joka tapauksessa pönttöyden nousu on näkyvä myös kunnallismuodissa.

Ainakin metsissä pönttöpäisyys on vahvasti esillä. Halsualaiset ovat nimittäin rekisteröineet ahkerasti nikkaroimiaan linnunpönttöjä Yleisradion masinoimassa Miljoona linnunpönttöä -tempauksessa. Tätä kirjoitettaessa kyliltä löytyy yli 1000 uutta linnunpönttöä, kun taas veteliläiset ja kaustislaiset ovat kumpikin omissa leireissään jääneet 600 hujakoille. Perhossakin lukema on halsualaismittareilla vaatimaton - alle 800.