Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2017 / 02


(1)Pääkirjoitus
(2)Huutoäänestys
(3)Pönttöpäiden kunta
(4)Halsua juhlii Suomea mukauttamalla lapsilahjaa
(5)Maailman palkka
(6)Murtoväkeä ja turvallisuuskoulutusta
(7)Yhteinen kylärieha vaikka ilman lainaa
(8)Juuri saamamme tieto
(4) Halsua juhlii Suomea mukauttamalla lapsilahjaa
Luettu 352 kertaa
Jarno Hietalahti
Navetalta

Kunnan ympärysmaita valvova Suomen valtakunta täyttää sata vuotta ja Halsuan kunta on päättänyt osallistua näyttävästi juhlamenoihin. Numeraalista yhteenkuuluvuutta korostaakseen kunta aikoo jatkossa maksaa 1000 euroa lapsilahjaa kun se aikaisemmin on ollut pariakin tuhatta euroa.

- Kyse ei ole missään nimessä lapsen arvon kyseenalaistamisesta vaan Suomen ylväyden korostamisesta. Vaikka irtautumispuheita eli huhuja Halsuan itsenäistymisestä aina silloin tällöin kajahteleekin, haluamme korostaa yhteyttä muuhun maailmaan, todetaan silmää vinkaten tässä kuvitteellisessa haastattelussa.

Silmänisku saa toimittajan hämilleen. Hän alkaa pian udella mielikuvitushaastateltavaltaan, onko kyse siis jonkinlaisesta vilunkipelistä ja sumuttamisesta?

- Ei suinkaan, huudetaan vastaan.

Mistä sitten?

- Halsuan ilmasto ja maanmuodot eivät mahdollista tietoista sumuntekemistä. Ilmatieteenlaitoksen tilastojen mukaan voisi esittää omapäisesti, että ehkä kerran kesässä kunnan suomaisemat kietoutuvat sumuharsoon. Tuota näkyä ihastellessa sielu lepää, vaikka ruumis olisikin joutunut heräämään turhan aikaisin aamulla. Parempihan on ihmisen nukkua kunnon yöunet kuin kierrellä aamuyön tunteina sumuja etsimässä.

Ymmärrän. Entä itse?

- Vaikea tässä kohden on puhua erityisesti ymmärryksestä. Luulen, että antamani vastaukset edustavat ennemminkin jonkinlaista tajunnanvirtaa, jotka eivät välttämättä ole suoranaisesti totta, mutta kukapa ne valheiksikaan osoittaisi? No, tietysti kuka tahansa joka viitsii asioihin paneutua edes hitusen, mutta siinäpä tekisi itsestään narrin. Narri-narro, huutavat keskieurooppalaiset karnevaalijuhlissaan, kun kyseenalaistajat alkavat mielikuvitushahmojen vastauksia tonkia.

Kiitos.

- Eipä kestä. Ja hyvää paastonaikaa kaikille!