Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2017 / 04


(1)Pääkirjoitus
(2)Rauhallisissa tunnelmissa kohti valpurinyötä
(3)Välietappi ja yleiskatsaus
(4)Kylän Wiki-strategia täsmentyy
(5)Halsua jakaa rahaa halukkaille
(1) Vallankumous toteutui
Luettu 566 kertaa

Kuten taannoin painokoneiden rytinän keskeltä povattua saatiin, Halsualla on toteutunut vallankumous. Vanha kaarti on astunut syrjään ja tilalle on astellut joukko nuoria idealisteja, jotka tulevat kääntämään kunnan kurssin.

Toistaiseksi ei ole yksiselitteisen selvää, onko kyse pörssikursseista, opintoihin liittyvistä kursseista vai metaforisemmin suunnasta, josta laivaväen yhteydessä puhutaan. Joka tapauksessa jotain tulee muuttumaan, kun kunnassa on valittu valtuusto, joka on keski-iältään koko valtakunnan nuorin.

Kyläläisten toiveissa kuitenkin on, että liian radikaaleja muutoksia ei lähdetä väkisin toteuttamaan. Yleisenä mietteenä on ollut, että hyväksi ja vereväksi todettu alkiolaisuus halutaan säilyttää. Halsuasta on siis turha pyrkiä rakentamaan mitään erityistä kaupunkimetropolia, koska tunnettua on, ettei kaupungeissa huomioida riittävissä määrin maaseudun asiaa.

Tulevien suunnanmuutosten radikaalisuudelle - joskin sopivan vähäisissä määrin - on poimittavissa lupaavia signaaleja historiasta, kuten esimerkiksi vuoden 2012 presidentinvaaleista. Tuolloin Halsua oli yksi maan väyrysläisimmistä paikoista ja täkäläisten puolesta Paavo Ensimmäinen olisi valittu kertaheitolla maan johtoon ilman mitään turhanpäiväisiä kakkoskierroksen äänestyksiä.

Vallitsevaa poliittista tilannetta voitaneenkin luodata muutosvanhoillisesta näkökulmasta. Halsualla lapset ja nuoriso kasvatetaan hyvissä ajoin sopivan opportunistiseen alkiolaisuuteen, josta löytyy tiettyä jämäkkyyttä ja suoraselkäisyyttä, vaikka kompromisseille onkin aina sijaa enemmän kuin tarpeeksi. Tällainen väkevä perinteikkyys nykyhetkeä myötäillen on radikaalia vastarintaan aikakaudella, jolla kaikki on kaupan. Samalla toki säilytetään mahdollisuus tietynasteiselle kaupallisuudelle, etteivät veroäyrit karkaa esimerkiksi naapurikuntiin.

Tällainen on halsualainen vallankumous. Siinä korostuu jykevä muutos, jossa ei kuitenkaan vanhasta luovuta. Kaikkinensa ihmisen näköinen ja kokoinen tapaus.
Jarno Hietalahti