Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2017 / 04


(1)Pääkirjoitus
(2)Rauhallisissa tunnelmissa kohti valpurinyötä
(3)Välietappi ja yleiskatsaus
(4)Kylän Wiki-strategia täsmentyy
(5)Halsua jakaa rahaa halukkaille
(2) Rauhallisissa tunnelmissa kohti valpurinyötä
Luettu 295 kertaa
Jarno Hietalahti
Missä lie

Lähikylillä on suhtauduttu käpyrauhasen vajaatoimintaa muistuttavalla raukeudella tulevaan valpurinyöhön. Alkavaa kevättä juhlistetaan raukeasti lumivaippaan kääriytymällä.

Vaikka muualla maassa vapunvietto keskittyy pääasiassa ylioppilaslakkipäiden temmeltämiseen, Halsualla riemun keskellä painotetaan erityisesti suojelupyhimys Valburgia. 700-luvulla elänyt pyhimys tunnetaan merimiesten suojelijana ja vaikka kunnassa ei varsinaisesti merta olekaan, riittää Halsuanjärvellä soutajia siihen malliin, että suojelua kaipaavat hekin. Tosin odotetaan nyt ensin jäiden lähtemistä ennen kuin veneet vesille huljautetaan.

Hieman etäisemmillä naapuruskylillä Saksassa vappuyö tunnetaan noitien yönä. Huhujen mukaan tänä Walpurgisnachtina elävien ja kuolleiden maailman rajat ovat ohuimmillaan, mutta Halsualla tuollaisiin hömpötyksiin ei uskota. Toki moni työläinen, joita kuulemma vappuna juhlitaan, joutuu arkipäivästä toiseen raahautumaan töihin kuin raato, mutta eläviin kuolleisiin ei kylillä silti uskota. Väkevämmät ennusteet tehdäänkin luonnonmerkeistä. Perimätiedon mukaan varmaa on, että jos vappu on luminen, on seuraava talvi lumeton.

- Varsin pätevää ennustamista näin ilmastonmuutoksen aikoihin, ynnäillään kunnan sääosastolta ja hörpätään lasillinen omatekoista simaa.

Siitä alkaa juhla, joka kestää yöstä aamuun ja miksei vaikka iltapäiväänkin. Sen perästä kelpaa taas mennä töitä tekemään, hurrahei!