Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2017 / 04


(1)Pääkirjoitus
(2)Rauhallisissa tunnelmissa kohti valpurinyötä
(3)Välietappi ja yleiskatsaus
(4)Kylän Wiki-strategia täsmentyy
(5)Halsua jakaa rahaa halukkaille
(4) Kylän Wiki-strategia täsmentyy
Luettu 305 kertaa
Jarno Hietalahti
Tietokeskus

Keski-Pohjanmaalla sijaitseva Halsuan kunta on onnistunut kollektiivisesti terävöittämään Wiki-strategiaansa ilman, että asiasta olisi tarvinnut kenenkään mitään yhteisesti sopia. Jo neljä vuotta sitten Halsuan Wikitravel-sivuille on kirjoitettu terävästi, että Halsualla ei ole kattavaa metroverkostoa. Tämän aivoituksen innoittamana pitkin lähikyliä Wiki-mahdollisuuksia on puitu mittavamminkin, ja nyt mukaan on saatu vinkkejä esimerkiksi sen suhteen, miten kuka tahansa vierailija voi maksimoida turvallisuutensa kylillä. Jatkossa mainittua Wikitravel-sivustoa voidaan kehittää esimerkiksi pohtimalla Halsuan syöminkipaikkoja, hahmottelemalla kunnassa sijaitsevia jatkoyhteyksiä muualle maailmaan samoin kuin ylipäätään tuumailemalla mitä halsualaisuudesta tulee jokaisen ymmärtää.

Muualla Wiki-maailmassa Halsua onkin jo verraten tunnettu tapaus. Kunta on onnistunut saamaan ihkaomat Wikipedia-sivut, ja löytyypä samaisesta virtuaalisopesta myös esimerkiksi kunnanjohtajan nimellä erityinen osio. Siellä seisoo muun muassa, että kunnanjohtaja näkee Halsuan pienuuden etuna, joskin samaan aikaan painottaa, että kaikki tarvittavat palvelut ovat lähellä ja että sosiaaliset verkostot toimivat. Erinomaista Wiki-strategiointia, nyökytellään pitkin kylänraittia.

Vaikka kunta tunnetaan moninaisten tietosivujen myötä jo erinomaisesti, tarjoaa internet mahdollisuuksia kehittää kylän näkyvyyttä muissakin vastaavissa bittitodellisuuksissa. Tässä vaiheessa onkin jo ollut alustavia mietintöjä, kuinka vaikkapa WikiLeaks-vuotosivuston käyttömahdollisuuksia voitaisiin hyödyntää. Vuotamalla hallitusti kunnan salaisuuksia koko maailman ihmeteltäväksi, kunnan olisi mahdollista profiloitua entisestään maailman johtavana paikkana noin ylitulhensa.