Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2017 / 05


(1)Pääkirjoitus
(2)Keltainen vaara on palannut keskuutemme
(3)Sivistys sai rinnalleen hyvinvoinnin
(4)Kaikkeuden kaunein hääpäivä Halsualla
(1) Ilmoitustaulu pitää pintansa
Luettu 569 kertaa

Halsua suosii jatkossakin kunnan virallisen ilmoitustaulun käyttämistä kunnanvaltuustoa koollekutsuttaessa. Ilmoitustaulu tunnetaan maailmalla myös nimellä infotaulu, joka kuvastaa tarkemmin kyseisen tiedotusvälineen merkitystä ja muotoa. Eipä kokouksen asialistaa korskeammalle paikalle saattaisi sijoittaa.

Kuten jokainen valistunut lukija arvaa, juontaa infotaulu-sanan alkuosa informaatioon. Informaatiolle on annettu sananikkareiden ja -luokittelijoiden puolelta monenmoisia kategorisointeja, mutta Halsualla kyse ei ole pelkästään teknisestä informaatiosta vaan inhimillisestä tiedosta. Vallitsevan aikakauden informaatiosotien ja sosiaalisen median hulluttelujen äärellä ilmoitustaulu toimiikin luotettavana tietolähteenä. Nettilehtiin voi kuka tahansa kirjoitella mitä vain, mutta kynnys nousta kunnanviraston taululle on korkeampi. Sinne ei matala-askelteinen ivahuutelija yllä.

Vaikka ilmoitustaulu pitää pintansa, kunta ei tietenkään voi olla yksipuolisen teknologiavastainen toimija. Myönnytyksenä nykyajalle kunnanvaltuusto kutsutaan koolle myös valtuutetuille lähetettävällä esityslistalla ja kuulutuksella paikallisessa sanomalehdessä samoin kuin kunnan kotisivuilla. Nämä metodit tulee kuitenkin nähdä ainoastaan tukitoimina ilmoitustaulukäytänteen rinnalla. Voihan joskus sattua niin, että joku valtuutetuista on vaikka matkoilla eikä suoraa pääsyä arvostetulle taululle ole saatavilla. Järkikin sen sanoo, että hyvähän se vain on, jos postinkantaja seuraa etämaille perässä kokouksesta tiedottamaan.

Ilmoitustaulun ylivertaisuudesta kuitenkin kielii se tosiseikka, että esimerkiksi osa kunnallisista ilmoituksista voidaan julkaista yksinomaan virallisella ilmoitustaululla, mikäli kunnanhallitus näin harkintojensa päätteeksi päättää. Hänen, joka aidosti haluaa vaikuttaa kylillä tai ylipäätään olla kärryillä kunnan tapahtumista, on parempi olla aina kivenheiton päässä taulusta. Jos karkaa kauemmas, on hairahtanutta vaikea sitten kivittääkään, ja taas on usutettava postinkantaja perään oikaisemaan onnettoman tallaajaan toimintaa. Tähänkö kuntalaisten verovarat halutaan käyttää? Miten on?
Jarno Hietalahti