Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2017 / 06


(1)Pääkirjoitus
(2)Halsuan juhannus verraten rauhallinen
(3)Konetta palvelemaan - apteekkariyhdistys ei poikkiteloin
(4)Taloustulos ehostui 40 000 eurolla
(5)Halsua-viikon ohjelma
(4) Taloustulos ehostui 40 000 eurolla
Luettu 277 kertaa
Jarno Hietalahti
Rahakirstun päältä

Kyläyhteisö on iskenyt ranttaliksi markkinoilla ja onnistunut oikomaan vuoden 2016 tilinpäätöstä peräti 40 000 euroa parempaan suuntaan edellisvuoteen verrattuna. Mikäpä vertaillessa, kun esimerkiksi valtionosuudet lisääntyivät yli 250 000 eurolla. Voittajan on helppo läväyttää hymy naamalle, todetaan.

Toisaalta tilikauden päätös osoittaa edelleen miltei 140 000 euron alijäämää. Samaan hengen vetoon tosin todettakoon, että ilman johtoauton hankintaa lukema olisi ollut ainoastaan viisinumeroinen. Lisähuomiona todettakoon, kuten on kirjattu myös kunnanhallituksen digitaalisiin pöytäkirjoihin, että välirahaa ei autokaupassa liikkunut.

Moni kaipaakin jo toriäänestystä siitä, mihin ylimääräiset 40 000 euroa ja alimääräiset 140 000 euroa sijoitetaan. Jos alijäämät otetaan käyttöön, siitä riittäisi jokaiselle kuntalaiselle reilu satasen potti. Tietenkin olisi sopimatonta antaa kunkin kyläläisen itse valita mihin rahansa käyttää vaan parempi antaa kollektiivinen päätös ylhäältäpäin. Parhaita vaihtoehtoja ovat toistaiseksi olleet: sata kiloa uusia perunoita, uusi hyvä reppu ja jokunen pussi karkkia säkin pohjalle sekä vielä katiska tai pari, ostopaikasta ja tuotteen laadusta riippuen. Jos käyttöön sen sijaan otetaan vain 40 000 euroa, on myös osuus kutakin kuntalaista kohden huomattavasti pienempi.

Kävi rahojen kanssa miten tahansa, valtuuston kokouksessa saatiin todistaa sentään yksi tiedoksiluonteinen asia, joka oli luonteeltaan paljon muutakin kuin tiedoksi tarjottava. Se oli pikemminkin vaatimus, kun eräs miekkonen esitti, että kuntastrategian tekeminen tulee aloittaa mahdollisimman pian.

Ei hullumpaa puhetta eikä laisinkaan vähäinen vaatimus. Sattumaako lie, mutta samoihin aikoihin on saatu valittua kuusi uskottua miestä, jotka tuntevat paikallisia oloja. Näistä kuudesta miehestä kolme on naisia.