Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2017 / 07


(1)Pääkirjoitus
(2)Miljoonaravit ministerismiehen suojeluksessa
(3)Ulkoministeri haukkui paikallislehden
(4)Halsualaisnuori juhlisti 100-vuotiasta Suomea pallokentillä
(1) Kunta tähyää tulevaisuuteen
Luettu 481 kertaa

Halsuan kunta on ottanut pontevasti kantaa vuosisatoja jatkuneeseen determinismikiistaan. Filosofis-luonnontieteellisessä kiistassa on kyse maailman perusluonteesta: onko kaikki ennakolta jo määrätty vai onko maailmassa sijaa sattumille ellei peräti vapaalle tahdolle? Halsualla puolustetaan kompatibilistista kantaa eli että onhan sitä ennaltamääräytyneisyyttä niin kuin myös sattumaa sekä päälle vielä vapaata tahtoakin.

Determinismien mukaan kaikki maailman tapahtumat voidaan palauttaa syy-seuraussuhteisiinsa, eli toisin sanoen maailman ensihetkestä lähtien kaikki tuleva olisi periaatteessa laskettavissa. Yllätyksiä ei ole. Toisaalta kvarkkiteoreetikot ovat huomauttaneet, että kun tarpeeksi kummallisille atomitasoille mennään, ei ainakaan nyky-ymmärryksen valossa saa paljoakaan tolkkua pienimpien hiukkasten pomppoilusta. Indeterministit sanovatkin, että todellisuudessa piisaa satunnaisuutta.

Kiista ulottuu koskettamaan ihmiselämääkin: jos kaikki on ennalta tiedossa, ei ihmiselle riitä vapaata tahtoa jaettavaksi. Vaikka kuinka pään sisällä tuntuu, että itse tässä asioista päättää, niin luonnontiede osoittaa tällaiset tuntemukset harhaisiksi. Jokainen teko on väistämätön, eikä sille todellisuudessa mahda mitään. Vastapuolen huomio, että jos on sattumaa, niin ei kaikki ei silloin ole määrättyä, minkä myötä on myös vähintäänkin mahdollista, että on myös vapaata tahtoa.

Halsualaiset kompatibilistit eli välittävän kannan puolustajat ovat argumentoineet vakaasti sen puolesta, että jotkut asiat ovat ennalta tiedossa, mutta toiset eivät. Varmemmaksi vakuudeksi kunnan internet-sivustolle on pukattu rakennus- ja ympäristölautakunnan tulevan kokouksen asialista. Osa päätöksistä on jo ennalta määrätty: esimerkiksi rakennus- ja ympäristölautakunnan toimintaa käsittelevä osio tullaan merkitsemään tiedoksi, minkä lisäksi puheenjohtaja tulee toteamaan kokouksen laillisesti koollekutsutuksi ja päätövaltaiseksi. Sen sijaan esimerkiksi ympäristökatselmusta saati yksityistietarkastuksia koskevia päätöksiä ei kukaan osaa ennakolta aavistaa. Nämä seikat säilyvät aina elokuun kolmanteen päivään saakka mysteereinä ihmismielelle.

Ai niin, koska pääkirjoituksessa täytyy aina ottaa kantaa - vaihtoehtoa tällaiselle toiminnalle ei ole - niin kirjattakoon nyt julkisesti, että on oikein hyvä asia, että kunnassa otetaan kantaa kiistanalaisiin suvaitsevaisella ja ymmärtäväisellä otteella. Hyvä kompromissi jättää aina kaikille hyvän maun suuhun. Tiedä sitten, riittääkö tuota tahdonvapautta jaettavaksi muillekin kuin halsualaisille päättäjille. Mutta se onkin sitten kokonaan toisen pääkirjoituksen aihe se.
Jarno Hietalahti