Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2017 / 08


(1)Pääkirjoitus
(2)Ympäristökatselmuksessa vain yksi tahra
(3)Pappila myynnissä
(1) Maailma saapuu Halsualle
Luettu 437 kertaa

Sivukylistä kauniimpiin lukeutuva Kivoja valmistautuu ottamaan vastaan noin kaksi miljoonaa vierasta. Maailmalta saapuvat matkailijat suuntaavat ensisijaisesti ihailemaan Kalliokosken hehkuvaa ihmettä eli tervahautaa. Paikallisosaaminen on jälleen uuden koetinkiven äärellä, mutta kyläyhteisö tulee haasteesta selviämään.

Vaikka huipentuma on aivan nurkan takana, on matka ollut pitkä siihen, että sula musta kulta alkaa haudassa valua. Tervaksisten puiden valmistelu on aloitettu jo vuosia sitten eikä talkooväelle näy hengähdystaukoa vielä lähipäivinäkään. Kova työ kuitenkin palkitaan ja yleisön kannalta ihastuttavimmat hetket nautiskellaan syyskuun puolivälissä.

Maailmanlaajuisesta kiinnostuksesta kielii esimerkiksi se, että Kivojan pelloille varatut telttapaikat ovat täyttyneet hyvää kyytiä jo ennen juhlahumun alkua. Enää ei tarvitse kuin suoriutua loppukiristä. Kylillä toki voidaan luottaa, että puunkuokkijoiden nokkamiehenä tunnetuksi tullut pääpäsmäri takaa raudanlujalla perinnetietämyksellään ja jo silkalla olemuksellaan, että Suomi 100 -juhlallisuuksiinkin kytketty tempaus tulee olemaan kaiken ennakkoylistyksen väärti.

Halsualaiselle yhteisölle tapahtuma on joka tapauksessa myös haaste ja todellisuuden asettamat vaatimukset täytyy tunnustaa. Kylän majoituskapasiteetti on rajallinen, kun paikallisista hotelleista ei löydy enää ainoatakaan vapaata huonetta. Viime hetken vieraille lähimmät majoitusvaihtoehdot eli vapaat Airbnb-tilukset löytyvät Räyringinjärven rannalta ja Vimpelistä. Tietenkin Halsualle kannattaa saapua kauempaakin, mutta koska Wikitravelin mukaan kunnan metroverkosto on toistaiseksi suppea, saattaa pendelöinnin haastavuus pelottaa osan turisteista tiehensä.

Onneksi tapahtuman järjestäjät ovat oivaltaneet nerokkaan vaihtoehtoisen tavan Halsualle suuntaamiseen: television. Kivojalle onkin tulossa Tanskasta saakka televisioväkeä taltioimaan tervahautaloinnista sellainen muistelma, että miljoonat pohjoismaiset katselijat voivat seurata polttojuhlia omilta sivukyliltään kaikessa rauhassa ilman matkastressiä. Tietenkään tämä ei vedä vertoja keuhkot salpaavalle tervantuoksulle tapahtuman ytimessä, mutta logististen realiteettien vuoksi on hyvä olla edes välttävä varasuunnitelma.

Joka tapauksessa Kivojan tervahautaan kohdistuva maailmanlaajuinen kiinnostus osoittaa, että Halsuan kunnan on syytä käydä kiivaasti edistämään liikenneyhteyksiä kylälle. Höntyilemän ei silti pidä, kuten esimerkiksi pääkaupunkiseudun länsimetroon kytkeytyvät hupsuttelut ovat osoittaneet. Halsuallakin itä olisi metrolle luontevampi suunta, koska länteen mennessä tulee pian meri vastaan. Eihän tässä sitä paitsi mitään uutta ydinvoimalaa olla rakentamassa vaan perinteistä tervahautaa.
Jarno Hietalahti