Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2005 / 03


(1)Pääkirjoitus
(2)Auto syöksyi ulos tieltä Mäenpäässä
(3)Rienaavia hetkiä Tsekissä
(4)Laajentumishuhuja keskuskaupasta
(5)Hautuumaalle kaivataan uutta verta
(6)Halsualaisuus
(1) Pääsiäisen nimi muutettava
Luettu 1269 kertaa

Nimitys pääsiäinen on tietyille tahoille hyvin loukkaava. Yhä edelleen lapset kaipaavat lähinnä suklaalla päällystettyjä kananmunia. Jokunen saattaa pukeutua kaniiniksi, vaikka suurin suosio on edelleen noita-asuilla. Muutoinkin pääsiäisenvietto lähettää ristiriitaisia viestejä ihmisille. Toisaalta kannustetaan pukeutumaan noidiksi, mutta samalla sytytellään kokkoja noitien karkottamiseksi. Mitä yksinkertaisen halsualaisen olisi tässä tehtävä?

Keväisin pääsiäisenä koittaessa on tapana päästää lampaat ulos, mutta tätä ei ole pääsiäisen vietossa huomioitu riittämiin viimeisinä vuosina. Lampaiden suosiota olisi muutenkin kasvatettava pässejä unohtamatta. Tästä innostuneena lehtemme ehdottaa pääsiäisen nimen muuttamista pässiäiseksi. Halsualla voitaisiin aloittaa uusi innostava kansanperinne. Jokainen lapsi saisi vetää ylleen lampaanvillaturkiksen ja saisi kiertää taloja ruohoa ynnä muuta terveellistä kerjäten. Virpomiset saisivat jäädä vähemmälle ja lasten olisi syytä luvata osa villastaan paleleville vanhuksille.

Vaikka pässiäinen on lupaavampi ja ajankohtaa kunnioittavampi nimi, Kalliokosken Sana on silti muistanut vanhoja perinteitä. Pääsiäisenä on tapana maalata munat ja tämän kauniin teon suoritti koko Sanan toimitus. Kiitos tästä pääsiäisestä kyläläisille ja hyvää ensi vuoden pässiäistä.
Jarno Hietalahti