Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2017 / 10


(1)Pääkirjoitus
(2)Sana täyttää 15 vuotta, ei enempää
(3)Maailman nopein verkkokauppa Halsualle
(4)YK esillä juhlavasti kylillä ja maailmalla
(5)Kansainvälinen kauhusensaatio keksitty Halsualla
(6)Varjo lankeaa Halsuan ylle
(7)Iso-Karhu pakosalla
(1) Katalaa kitinää maailmalla
Luettu 428 kertaa

Yleiseurooppalainen tilanne on koskettanut syvästi Halsuan elämänmenoa. Niin Katalonian kriisi kuin Kittilän päättäjien pulmatilannekin ovat saaneet halsualaiset takajaloilleen ja varpailleen samanaikaisesti. Vanhat haaveet itsenäisyystaistelusta ovatkin palailleet kuntalaisten takaraivoihin.

Hallitusvallat ympäri mannerta jahtaavat nyt paikallispäättäjiä. Katalin tilanne on Barcelonan suunnalla, missä niskuripoliitikkoja uhkaa jopa 30 vuoden vankeustuomio. Itsenäisyysäänestyksille ja -julistuksille ei ole paljon painoarvoa suotu Madridin suunnalta, kun Espanjan vauraimmat alueet on haluttu pitää kurissa ja nuhteessa. Tänään lokakuun viimeisenä päivänä entiset Katalonian johtajat joutuivatkin tiedottamaan tilanteestaan Belgian puolelta, kun kotiseudulla tilanne oli käynyt turhan kuumaksi.

Pakkasista huolimatta kuumana käy tilanne myös Kittilässä. Suomen valtio tarjoaa vielä kunnalle yhden mahdollisuuden ennen kuin niin sanottu Lex Kittilä saatellaan voimaan täydellä teholla. Kittilän kunnanvaltuusto on mennyt tänään tuumailemaan, että rikoksesta epäillyt kuntapäättäjät voivat jatkaa edelleen luottamustoimissaan. Tämäkös on saanut hallitusvallan kihisemään kiukusta ja valmistelemaan kunnan itsehallintoon puuttumista.

Kummankin etäisen lähikylän tilanne tarjoaa painavan ennakkotapauksen Halsuan kannalta. Vuosia sitten tässäkin lehdessä - tai ehkä ainoastaan tässä lehdessä - hahmoteltu ajatus itsenäisen Halsuan kuningaskunnan perustamisesta on saanut tuoreiden tapausten myötä uusia sävyjä. Tiettyä pulmallisuutta itsenäistymishankkeen kannalta tuo se, että Euroopan unioni ei ole virallisesti ottanut kantaa kumpaankaan verrokkitapaukseen, vaan pitää näitä valtion sisäisinä asioina.

Halsualla on nyt uhkien lisäksi mahdollisuuksia. Yksi mahdollisuus olisi tarjota suojapaikkaa sekä Barcelonan pois potkituille poliitikoille että Kittilän rikosepäillyille valtuutetuille. Muualla Euroopassa tällaisiin avuntarjouksiin suhtaudutaan varauksella, joten Halsua voisi ottaa sumeilematta ja asioita sen kummemmin punnitsematta ottaa räikeän suoraviivaisen kannan. Tämä nostaisi kunnan profiilia entisestään itsenäisenä toimijana. Tai toisaalta, jos haluaa hitusen harkita asioita, niin ainahan voi vartoa huomiseen ja kurkata kansalaisten julkistettavat verotiedot. Tiedätte kyllä miksi ja miten. Siinä sitä sitten riittää kitinää, kun naapuri on tienannut enemmän kuin itse. Unohtuu ne Kittilän ja Katalonian murheetkin eikä tarvitse kunnan kansainvälistä mainetta pilata hulluttelulla.
Jarno Hietalahti