Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2017 / 10


(1)Pääkirjoitus
(2)Sana täyttää 15 vuotta, ei enempää
(3)Maailman nopein verkkokauppa Halsualle
(4)YK esillä juhlavasti kylillä ja maailmalla
(5)Kansainvälinen kauhusensaatio keksitty Halsualla
(6)Varjo lankeaa Halsuan ylle
(7)Iso-Karhu pakosalla
(4) YK esillä juhlavasti kylillä ja maailmalla
Luettu 219 kertaa
Jarno Hietalahti
Rauhantoimisto

Halsualaiset ympäri lähikyliä ja sähköisiä konelaitumia toivottelivat toisilleen onnellista ja merkityksellistä YK:n päivää lokakuun loppupuolella. Harva kuitenkaan tuli ajatelleeksi, kuinka halsualaisesta juhlapäivästä onkaan kyse. Kalliokosken Sanan virallinen historiatietäjä valottaa auliisti juhlan taustoja sivistymättömille tai toistaiseksi oppimattomille:

- Halsuallahan YK:n päivään liittyy aivan erityinen tunnelataus, kun jo 1930-luvulla kylässä vietettiin vuosittain lokakuun loppupuoleilla yhteisen kässehtimisen juhlaa. Koko kuntayhteisö kokoontuin kirkonmäelle kässehtimään lenheeteissä merkeissä. Halsua kukoisti ja säteili iloa ja rauhaa niin naapuripitäjiin kuin hieman etäisempiinkin lähikyliin, vakuutellaan arkistojen kätköistä, vaikka puhujaa itseään ei paperivuorien takaa näykään.

- Sittemminhän tämä päivä on toiminut kansainvälisenäkin innoittajana, ja tässä näkemienne arkistolähteiden mukaan tämä kyseinen päivä on merkittävin esikuva sille, kun YK:ta eli kavereiden kesken Yhdistyneitä kansakuntia alettiin perustaa reilua vuosikymmentä myöhemmin. Nykyään tämä maailmanlaajuinen yhteistyöjärjestö yrittääkin parhaansa mukaan levittää halsualaisihannetta ympäri maailmaa. Joskus se onnistuu paremmin, joskus kehnommin - maailma kun on täynnä ristiriitoja ja konflikteja, huokaisee hän.

Vaikka maailmalla riittää arkisia ja karkisia murheita, löytää toiveikas tutkija niiden keskeltä myös lohtua ja mahdollisuuden iloon. Historioitsija, jonka tutkintotodistuksen aitoudesta emme saata olla täysin varmoja, julistaa itsevarmasti:

- On hienoa, että meillä on tämä lokakuun 24. muistuttamassa siitä, että myös muualla asiat voisivat olla niin kuin Halsualla.