Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2017 / 10


(1)Pääkirjoitus
(2)Sana täyttää 15 vuotta, ei enempää
(3)Maailman nopein verkkokauppa Halsualle
(4)YK esillä juhlavasti kylillä ja maailmalla
(5)Kansainvälinen kauhusensaatio keksitty Halsualla
(6)Varjo lankeaa Halsuan ylle
(7)Iso-Karhu pakosalla
(6) Varjo lankeaa Halsuan ylle
Luettu 267 kertaa
Miehenne maailmalla
Varjon takaa

Näin tapahtuu kun kelloja siirrettiin kesäaikaan valtion virallisella päätöksellä. Kellojen siirtäminen on varsin nuori tapahtuma, se on otettu käyttöön ensimmäisen kerran vasta vuonna 1981, joten tapa on hädin tuskin keski-ikäinen vielä. Siirtämistä on perusteltu ihmisten elämänrytmin muuttumisella illemmalle, siksi valoisaa aikaa halutaan enemmän aamulle jotta koulut ja työt saadaan edelleen hoidettua normaalisti. Nykyään siirtoa perustellaan energiasäästöllä joka kuitenkin on osoittautunut melko marginaaliseksi.

Vaikka olemme syksyllä ja menossa kohti talvea, nimitys on silti kesäaika. Onko tämä jotenkin haikailua kesän valoisaan ja lämpimään aikaan? Riittääkö siihen nykyinen käytäntö? Olisiko helpompaa vaihtaa almanakasta vaan suoraan seuraavan vuoden kesäkuu esille?

Miehellänne Maailmalla ei ole yllä oleviin kysymyksiin vastausta. Vastausta ei myöskään löytynyt maatalouseläimiltä sitä kysyttäessä. Yritin tiedustella eräältä nautaeläimeltä, miten hän märehtii eri tavalla kun ollaan siirrytty kesäaikaan mutta vastauksena oli vain haiseva vastalause. Yhtä kukkoa haastatellessa sain vastaukseksi, että hän vähän välittää ihmisten ajasta vaan kiekuu halutessaan, ei käsketessä.

Onko tavasta luovuttava, ehkä on ehkä ei. Miehenne Maailmalla ehdottaa, että keväällä saman tavan toistuessa kellot siirrettäisiin seiniltä vahinkoihin. Näin nähtäisiin milloin vahinko sattuu vaikka sananlasku toisin väittääkin.