Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2017 / 11


(1)Pääkirjoitus
(2)Kalliokoskelta kohde elävän perinnön kansalliseen luetteloon
(3)Matkakertomukset muistojen linnunradalla
(4)Lopetusuutinen aiheuttanut voimakkaita reaktioita
(5)Keskipohjalaisen identiteetin kurjuudesta ja toivosta
(6)Halsua jatkaa hetken tutulla tyylillä
(7)Lopun alkua
(8)Vuosi 2017 on Ylikylän Vuoden kylä - 10-vuotisjuhla
(9)Uusi juttusarja alkaa
(1) Sanan toimittajat matkalla maineeseen
Luettu 549 kertaa

Kalliokosken Sanan lopettamisuutinen on käynnistänyt huhumyllyn lehden toimituskunnan tulevista tehtävistä. Viimeiset 15 vuotta Sanan toimittajat ovat palvelleet yleishyödyllisissä tehtävissä ilman minkäänlaista korvausta hyväntekeväisyydestään, mutta nyt on esitetty vihjeitä periaatteiden kääntymisestä kaupallistumisen puolelle.

Onko muka sattumaa, että niin sanottu natiivimainonta on nostanut päätään samalla kun Sanaa ajetaan alas? Suomessakin on perustettu julkaisuväyliä, joissa toimittajat työstävät mainostajien kanssa yhdessä aineistoa, joka näyttää päällepäin aivan tavallisten tiedotusvälineiden julkaisumateriaalilta. Onko Sanan väki kääntymässä tällaisen puoleen?

Epäilemättä tällaiselle mainonnan ja journalismin symbioosille on tilaa Halsualla. Olisi helppoa ja lukijoita viihdyttävää alkaa lobata halsualaisyrityksiä kuntapäättäjille. Tällainen vaikuttajaviestintä on kuntayhteisössä erityisen helppoa, koska paikallisliikkeiden tuotteet ja palvelut myyvät käytännössä itse itsensä. Ne kaipaavat vain entistä meluisampaa äänitorvea. Desibelit ratkaisevat, tietää nettinatiivi.

Kaiken spekuloinnin äärellä on parempi ottaa totuus kuitenkin mukaan ja vastata edellä esitettyihin kysymyksiin:

- On sattumaa.

- Ei ole kääntymässä.

- Ihan miten kukin tahtoo.

- Tämä on täysin mahdollista, mutta asiaan on perehdyttävä tarkemmin.

Kolmannelle ja neljännelle vastaukselle ei oikeastaan ollut esitetty kysymyksiä, mutta parempi vastata ennen kuin jää kiinni. Tätä linjaa lehti on edustanut uutisoinneissaan ja kannanotoissaan läpi historiansa. Ennakointi ja pieni hämmentäminen kuuluu jatkossakin perustaviin journalistiin arvoihin. Ylevinkään toimittaja ei saa unohtaa pöhölöyden merkitystä.
Jarno Hietalahti