Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2017 / 11


(1)Pääkirjoitus
(2)Kalliokoskelta kohde elävän perinnön kansalliseen luetteloon
(3)Matkakertomukset muistojen linnunradalla
(4)Lopetusuutinen aiheuttanut voimakkaita reaktioita
(5)Keskipohjalaisen identiteetin kurjuudesta ja toivosta
(6)Halsua jatkaa hetken tutulla tyylillä
(7)Lopun alkua
(8)Vuosi 2017 on Ylikylän Vuoden kylä - 10-vuotisjuhla
(9)Uusi juttusarja alkaa
(2) Kalliokoskelta kohde elävän perinnön kansalliseen luetteloon
Luettu 166 kertaa
Jussi Kalliokoski
Kivinen oja

Kalliokoskella valmistaudutaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön kohdeluetteloon pääsyn johdosta tervakaupan ja tervaturismin räjähdysmäiseen kasvuun. Puukaasut alkavat toden teolla puhaltaa uutta polttoainetta hiipuvan kylän liekkiin. Pääministerin taannoin peräänkuuluttaman biotalouden nimissä villeimmät visionäärit valmistautuvat jo tervalla käyvään liikenteeseen ja tervahaudan hukkalämmöllä toimivan kaukolämpöjärjestelmän rakentamiseen. Myös Suomen ensimmäistä tervakylpylää varten on jo kaivettu allas aivan Paskalammin tuntumaan Kivojanjokivarteen.

Etteivät tervahöyryt saisi päätä liian korkeille hurmoksen radoille, on kylällä myös epäilty, liekö moinen valituksi tuleminen pikemminkin tervanjuontia koko perinteelle. Kylällä ollaan huolestuttu, kuinka tervanpolttoa voidaan jatkaa, jos tervaperinne valitaan Unescon listalle. Saako männyistä enää tikistää tippaakaan mustaa lientä, jos kulttuuriperinnön on oltava aineeton.

Toisaalta tervanpolton epäillään muuttuvan huomattavasti keveämmäksi, kun tervapuut voidaan korvata aineettomalla perinteellä. Koloaminenkin voidaan suorittaa aineettomasti mäntyjä vaurioittamatta ja hauta latoa ennennäkemättömän keveistä klapeista ja mullista. Aineettoman palamisen seurauksena saadaan myös niin puhdasta tervaa, ettei ole vaaraa, että minkään maailman kemikaalidirektiivi kieltäisi tervan myyntiä tulevaisuudessa.