Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2017 / 11


(1)Pääkirjoitus
(2)Kalliokoskelta kohde elävän perinnön kansalliseen luetteloon
(3)Matkakertomukset muistojen linnunradalla
(4)Lopetusuutinen aiheuttanut voimakkaita reaktioita
(5)Keskipohjalaisen identiteetin kurjuudesta ja toivosta
(6)Halsua jatkaa hetken tutulla tyylillä
(7)Lopun alkua
(8)Vuosi 2017 on Ylikylän Vuoden kylä - 10-vuotisjuhla
(9)Uusi juttusarja alkaa
(5) Keskipohjalaisen identiteetin kurjuudesta ja toivosta
Luettu 151 kertaa
Olli Oosi
Keskeisin Pohjanmaa

Sanan eläköitymisen hetkellä on tapahtumassa jotain suurta. Halsuan poliittisen kartan keskeinen ikiaikainen unelma on toteutumassa. Maakuntahallinto, joka syntyi Venäjän vallan ajan hallintokoneistosta kuin sattumalta, ollaan vähitellen saavuttamassa. Keskeinen argumentti on, että valta ja vastuu tuodaan lähemmäksi kansalaisia. Todellisuudessa se menee ainakin halsualaisilta kauemmaksi. Suurin osa maakunnasta on sotea. Nämä ovat menneet jo. Soitettaessa palvelutalojen maksuista kukaan ei oikein tiedä kuka vastaa. Lopulta Kokkolasta saadaan kiinni jotain.

Maakuntauudistus toteutuessaan muistuttaisi esimerkiksi Sveitsiä. Sillä erotuksella, että yksi Sveitsi mahtuisi yhteen Keski-Pohjanmaan maakuntaan. Etäisyydet ja yhdyskuntarkaenne on toinen mutta tahtotila on kova. Maakuntauudistus tarjoaa Halsuan kotimaakunnalle uuden tilanteen: on mahdollista luoda keskipohjalainen identiteetti. Keski-Pohjanmaan identiteetti on tunnistetusti hakusalla. Näin Sanalle kertoi itse maakuntajehu eräässä tapaamisessa. Identiteettiä on yritetty luoda keinotekoisesti aikoinaan lohkaistuun maakuntaan. Kenties tuon identiteetin kautta voisi syntyä jotain uutta – jos kehitys vietäisiin radikaalille tasolle.

Radikaali vaihtoehto tarkoittaisi maakunnalle vahvaa verotusoikeutta, vahvaa identiteettiä, omaa lippua, omaa ajoneuvojen rekisterilaitosta (Mikään ei kehitä identiteettiä niin paljon kuin osavaltiokohtaiset rekisterikilvet joissa on vaakuna) ja niin edelleen. Tämä on ristiriidassa Sanan alkuperäisten emansipatoristen pyrkimysten kanssa, jossa Sana julkistaa halsualaisen identiteetin kehityksen kautta Halsuan lopulta kuningaskunnaksi. Nyt kuitenkin pahasti näyttää siltä, että nämä pyrkimykset joudutaan hautamaan Halsuanjärven syvänkuoppaan maakuntauudistuksen kiven saattamana. Sanan politiikkatoimitus nimittäin haluaa huomauttaa, että ovathan Sanan lukijat ymmärtäneet sen, että maakuntauudistus on pitkällä tähtäimellä keisari uusissa vaatteissa: Se on kuntauudistuksen ketunhäntä, jossa vähitellen saadaan toteutettu tanskalainen kuntauudistus. Kaupunkikapina on esimerkki siitä, ja työllisyys- ja leinkeinopalvelujen kunnallistaminen sama valttikortti, jota muissakin maissa on käytetty.