Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2005 / 05


(1)Pääkirjoitus
(2)Antiikkinen räpylälöydös Halsualla
(3)Keskusta siirtymässä Meriläiseen
(4)Huippuyksilöt koolla riehakkaissa tunnelmissa
(5)Kirkko Kivojalle
(6)Kotipesän terassi tulvan vallassa
(7)Pyöräjengi terrorisoi vapun harmoniaa
(1) Työ ja usko sopusoinnussa
Luettu 1347 kertaa

Kalliokosken Sanan viime numerossa pelätty uskovaisten ja työläisten yhteentörmäys ei toteutunut vappuna. Lehti kiittää suuresti Halsuan päättäjiä, jotka saivat olot pysymään rauhallisina, eikä verta tarvinnut vuodattaa ehtoollisviinejä enempää. Työläiset saatiin viihtymään Syrjälän teollisuusalueilla omissa oloissaan ja uskonnollinen siipi kärrättiin leirikeskus Majakkaan. Kunnon ihmiset jäivät kylille ilakoimaan vapun yhteistä ilosanomaan ääriryhmien paineista vapaana.

Toisaalta kunnon ihmisiä Halsualta ei taida löytyä juurikaan, koska kylällä ei näkynyt ketään vappuaattona tahi -päivänä. Lisäksi suurin osa halsualaisista kuuluu joko työläisiin tai uskovaisiin, moni kumpaankin. Useat halsualaiset ovatkin yhdistäneet nämä kaksi puolta kätevästi. He pitävät työtä uskontona ja uskontoa työnä. Näin sielu saattaa joskus viihtyä ruumiissa ja ruumis sielussa. Harvemmin.

Rauhalliseen vappuun liittyy muutakin kuin ääriryhmien maantieteellinen erottaminen. Johtoryhmien harjoittama politiikka pitää kaiken kansan niin kiireisenä, ettei ilonpitoon jää aikaa.

Työläiset joutuvat murehtimaan luvatusta kaivoksesta. Kaivokseen tulee työntekijöitä ulkopaikkakunnilta, eivätkä he suinkaan tule yksin. Raavaat kaivosmiehet tuovat mukanaan vaimoja ja lapsia, joiden pelätään vievän halsualaisten työt.

Yhtään helpompaa ei ole hengellisen elämän parissa pyörivillä. Huhut yhdistymisestä Vetelin seurakunnan kanssa on saanut spiritualistiset johtajat varpailleen. Kylillä kerrotaankin, että seurakuntatalon kellareissa suunnitellaan nyt uusia opinkappaleita ja poikkeuksellisia Raamatuntulkintoja. Nämä hämärissä pyörivät lahkot tekevät kaikkensa yhdistymisen estämiseksi.

Kalliokosken Sana kehottaakin nyt kaikkia lukutaitoisia halsualaisia suuntaamaan katseensa kohti kesää. Erityisesti kannatamme auringon tuijottamista, koska se voi hyvinkin sokeuttaa ihmisen. Sokeutuminen auttaa kiinnittämään katseen ihmiselle itselle todella tärkeisiin asioihin. Toivotaan, ettei kesällä sada liikaa.
Jarno Hietalahti