Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2005 / 08


(1)Pääkirjoitus
(2)Tanssit Kasinolla
(3)Kuhiloiden varjossa
(4)Halsuan öljylähteellä ei juurikaan vaikutuksia kansainvälisille öljymarkkinoille
(5)Kahvilan kesäkausi päätökseensä
(6)Itämaan mansikka
(7)Tuohimaa tien kuristusotteeseen
(1) Koulu käyntiin
Luettu 1463 kertaa

Elokuun pyllähdettyä puoliväliinsä kerättiin lapset kesälaitumilta kirmaamasta Halsuallakin. Betonivankiloihin suljetut menetetyn tulevaisuuden toivot saavat nyt vanhentunutta tietoa päivästä toiseen iloisissa merkeissä. Halsuan kokoinen pieni kyläyhteisö ei voi kuitenkaan suvaita liikaa ilakointia koulutuksen kustannuksella, koska pitäjän täytyy yrittää tehdä jokaisesta oppijasta ammattitaitoinen kyläläinen.

Erinomaisesta peruskoulusta huolimatta Halsuan koulutuskeskuksesta löytyy puutteita. Toisen asteen opintoihin tai korkeammalle eivät kunnan varat riitä. Poikkeuksetta joutuu yhdeksänneltä luokalta pääsevä opiskelijakatras lähtemään muille maille opinhakuun. Toki halsualaisuus on jo vallannut Vetelin lukion johtoportaan, mutta paine oman kunnan opiskelumahdollisuuksien kehittämiseen ei laannu.

Halsuan kunta on tehnyt viisaan ratkaisun puristuksen keskellä. Peruskoulusta ja erityisesti yläasteesta on luotu puolittain ammattiin valmistava koulu. Nyt monille nuorille tarjotaan mahdollisuus siirtyä koulun jälkeen suoraan työelämään paikallisiin yrityksiin. Halsuan kunnan monialainen työtarjonta ei jätä hakijoita kylmäksi. Monipuolisen palvelualan lisäksi mahdollisuuksia löytyy myös teollisuuden puolelta.

Järjestelmä sijoittuu erinomaisesti opetusministeriön suunnitelmiin. Juuri ennen koulujen käynnistymistä valtion puolelta todettiin, että lasten on hyvä viivyttää opintojensa aloittamista vuodella, jos tarve niin vaatii. Ylimääräinen aika kotona voi kehittää lasta käytyä kouluvuotta enemmän.

Halsualla ei vuosien kanssa nuukailla. Kunnan linjauksen mukaan kolmen tai neljän vuoden viivästys on omiaan tukemaan lapsen kehitystä. Tuolloin peruskoulun päätyttyä lapsi olisi täysi-ikäinen ja hän voisi jäädä suoraan töihin omaan kotikuntaan aikuisena. Turhanpäiväisiä välikouluja ennen työnelämää ei enää tarvittaisi. Kalliokosken Sana nostaa kuvitteellista hattua kunnianhimoiselle hankkeelle.
Jarno Hietalahti