Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2003 / 11


(1)Pääkirjoitus
(2)Perhonjokilaakso sodan kourissa
(3)Urheiluväki kuohuu
(4)Levytyksiä lähikylistä
(5)Oudot väriläiskät herättävät pelkoa Ylikylällä
(6)Armeijatarinoita Käpylästä: Nolla!
(7)Tulevaisuus tuo muutoksia muassaan
(1) Kiusaaminen saatava kuriin
Luettu 1561 kertaa

Keskisuomalainen uutisoi kuun lopun tienoilla kuntajohtajien systemoidusta kiusaamisesta. Lähes puolet johtajista kokee työssään henkistä väkivaltaa jopa vuosien ajan. Pahimpia rääväsuita ovat erinäiset luottamushenkilöt, jotka puhuvat pahojaan ylempiarvoista mustamaalaten. Jopa kuntajohtajien mielenterveys kyseenalaistetaan usein, mikä toisaalta ei aina välttämättä ole kauhean kaukana totuudesta. Halsuan kannalta iloista uutisessa oli, että alle 2000 asukkaan kunnissa kiusaamista tapahtuu ani harvoin.

Halsuan kunnanjohtaja on sikäli suuri auktoriteetti maisemissamme, ettei hänen selkänsä takana turhia puhutakaan. "Rauta-Kale" johtaa kuntaamme ihailtavan tiukalla otteella vuodesta toiseen. Eikä kunnantyöntekijöillä olisikaan aihetta panetteluun. Kuntamme on kuin suuri perhe, jossa jokainen tietää paikkansa ja asemensa. Pelottavan uhkakuvan muodostaa johtajamme mahdollinen eläkkeelle siirtyminen tulevaisuudessa. Kuka kykenisi enää ottamaan vastaavanlaista vastuuta yhteisistä asioista? Ehkä nykyinen johtajamme on viimeinen paalu kuntaliittojen välissä.

Kuntakiusaaminen on selvästi yhteydessä koulukiusaamiseen. Halsuan koululaitos on pyrkinyt tukahduttamaan moisen ilkeilyn, mutta kaikelta pahalta ei voi välttyä. Samoin on kunnan suhteen. Tummanpuhuvat tahot alkavat olla yhä yleisempiä nykyään. Eräs kokkolalainen konsultti on sanonut: "Kilpailu- ja tuloksentekokyvyn luominen alkaa aina johtamisesta. Siinä tilannejohtaminen on vain osa johtamista eikä tärkein tai edes välttämätön osa sitä". Paineet kasautuvat yhä selkeämmin tietyn tahon niskaan. Kiusaamiseen on tartuttava kokonaisvaltaisesti kunnanjohtajan esimerkkiä seuraten.
Jarno Hietalahti