Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2003 / 10


(1)Pääkirjoitus
(2)Sana valloittaa
(3)Armeijatarinoita
(4)Myrsky koetteli Halsuan lähikyliä
(5)Tanssien komeus hätkähdytti
(6)Pyörätehtailijan haastattelu
(7)Karaoke mellakan partaalla
(1) Pientä suuruutta ja toisinpäin
Luettu 1364 kertaa

Globalisaation eri puolet ovat tulleet jäädäkseen. Kulttuurien sekoittuminen lähentää ihmisiä, voimme ymmärtää paremmin yhteisen pallomme asuttajia. Toisaalta kulttuurien sekoittuminen saattaa myös hävittää alkuperäisiä traditioita. Tämä on nähtävissä kielten sekoittumisessa. Suomen kielessä viljellään vierasperäisiä sanoja niin paljon, että emme tunnista enää omintamme. Taloudelliseen globalisaatioon liittyy paljon eriarvoisuuden ongelmia. Länsimaat riistävät kehitysmaita ehtimiseen.

Halsualla globalisaation merkit on kirjoitettu tulikirjaimin kauppiaan nimeen. Kalliokoskelaista ei erota enää kirkonkyläläisestä. Perinteiset kulttuurit ovat sekoittuneet täysin keskenään. Ehkä ihmisistä on tullut tasa-arvoisempia, kulttuurin suhteen. Monopoli on kiva peli, jossa vastustajat pitää yrittää lyödä keinolla millä hyvänsä. Ylikylän kauppakeskus on ollut jo moneen kertaan lopettamisuhan alla. Perinteisemmät halsualaispiirteet ovat kohdanneet haastajansa muun muassa lävistys- ja tatuointikulttuurin taholta. Ehkä tässäkin tulee jonkinlainen symbioosi vastaan.

Pitäisi vain muistaa, että me elämme täällä yhdessä. Halsualle muuttavat ihmiset eivät ole sen huonompia, vaikka muutto sinänsä olisikin ihmetystä herättävää. Halsua on mikrokosmos, jossa näkyy koko maapallon edut ja ongelmat. Ehkäpä uutisten seuraamisesta voisi saada vinkkiä hallinnon järjestämiseen. Maapallolla on vielä jonkinmoista toivoa, vaikka Linkola tuota epäileekin. Valopilkkua sopii siis toivoa Halsuankin suhteen.
Jarno Hietalahti