Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2003 / 09


(1)Pääkirjoitus
(2)Kesä päättyi juhlavasti Halsualla
(3)Sotasankarit kotiin
(4)Kalliokosken Sanasta juttu Keskipohjanmaassa
(5)Luopiot teki sen taas
(6)Kuukauden evästeinen sana: Jou
(1) Muuttoliikkeen tuoma turtumus
Luettu 1382 kertaa

Ihmiset katovat mystisesti kuin elokuvissa konsanaan. Halsualainen nuoriso on hylkäämässä synnyinseutunsa kuka minkäkin tekosyyn turvin. Perinteisimpiä selitelmiä ovat opiskelu ja työ. Toiset lähtevät perheidensä perään. Mutta ovatko syyt sittenkään pitäviä? Eikö Halsua turvaa suojattejaan riittämiin?

Halsua on kovin pieni kunta, mutta siinäpä sen rikkaus piileekin. Halsualla asiat ovat hyvin. Nuoriso on järjestänyt itse itselleen haluamaansa aktiviteettia. Liikuntaa, taidetta ja musiikkia. Tuossa on jo aimo annos valtaosalle. Elokuvateatteri pyörittää edulliseen hintaan näyttäviä uutuuspätkiä. Luulisi, että kovinkin tinkaaja hyväksyy tarjonnan avokätisyyden. Lopulta ihminen itse kuitenkin elämänsä muotoilee. Ympäristö tarjoaa ainoastaan virikkeitä, joista napata omimpansa.

Ihminen lienee alati tyytymätön tilanteeseensa. Haluamme lisää jo saamamme lisän päälle. Kateus on riivannut meistä useimmat. Lehdet ovat täynnä vihaisia mielipidekirjoituksia kansanedustajien palkankorotuksista. Usein vain unohdetaan, että he maatamme johtavat. Kyllä minä ainakin haluan saada ammattitaitoista väkeä isolle tuvalle töihin.

Halsua voidaan pelastaa. Työmaata on riittävästi ja toiminta tulee olemaan etenkin haastavaa. Pienet päät pitää saada kääntymään oikeisiin suuntiin. Aktiiviset päänpyöräyttäjät tekevät kaikkensa, mutta vasta tulevaisuudessa saamme nähdä tuloksen. Joskin ennusmerkkejä on jo nähtävillä; HaVen kausi meni miten meni.
Jarno Hietalahti