Kalliokosken Sana Halsuan ja lähikylien asialla jo vuodesta 2002
 
Kalliokosken
Sana 2003 / 05


(1)Pääkirjoitus
(2)Kevätkausi vauhtiin kahvilassa
(3)Prostituutio leviää Halsuan ala-asteella
(4)Halsualaiset maailmalla: Olli Oosi
(5)Miksi, Raimo?
(6)Kevyttä musiikkia kahdessa kylässä
(7)Pääsiäisen ihme Kalliokosken kylällä
(8)Kuukauden evästeinen sana: Senkki
(1) Juhlahumua
Luettu 1493 kertaa

Pääsiäisenä wiccat liikkuvat ja seurakunta herää. Noidat suovat valkoista magiaansa sokerista korvausta vastaan. Jeesus vuodattaa verensä palvojiensa tähden. On kyse äärimmäisen uskonnollisista ajoista Suomessa. Onneksi nykyään kristinusko ja niin sanottu pakanallisuus tulevat toimeen keskenään. Suuret vainot ja verenvuodatukset ovat aniharvoja Halsuallakin. Mämmi on turvallinen ruoka.

Joitakin päiviä myöhemmin koittaa työläisille vapautus. Vappu on työväenjuhla, jonka traditio liittyy läheisesti marxilaisuuteen. Marxilaisuuden yksi tärkeä aspekti on kaikkien uskontojen katsominen tukahduttavaksi voimaksi. Vappuperinteeseen kuuluu olennaisesti ylioppilaslakkien kera kuljeskelu marsseissa ja siman nauttiminen. Työväki saa rentoutua kodeissa ja kaduilla, kukin tavallaan.

Kuitenkin näitä juhlia viettävät samat tavalliset ihmiset. Ateismi ja uskonto törmäävät synnyttäen suuren krapulan kansalle. Juhlien aikaan päänsärkytuotteiden menekki lienee suurimmillaan. Onko kyse vakavasta maallistumisesta? Media on päättänyt tukehduttaa asenteellisuuden omilla harmailla arvoillaan. Yksilöllisyydestä on tehty massatuote, jossa eri puolet nivoutuvat yhteen. Ihmiset eivät muista, eivätkä halua tietää juhlien taustalla vaikuttavista asioista. Kuka osaa vielä herättää hengen palon?
Jarno Hietalahti